Sahabat Sejati

Thursday, 8 March 2012

Saat hidayah mula menjengah

Hakikat perjalanan sebuah kehidupan, tiada siapa yang mampu menduga apa yang akan berlaku di masa hadapan. Apa jua perancangan kita hanyalah satu perancangan, sedangkan ketentuan pasti kembali kepada Allah SWT. Kadang-kadang kita mahukan sesuatu, tetapi Dia kurniakan sebaliknya. Kerana Dialah Yang Maha Berkuasa atas tiap-tiap sesuatu.

Sesungguhnya hati nurani kita sentiasa mahu menghubungi Allah dengan cinta, beribadat dan taat, kerana ia mengetahui bahawa Dialah yang mentadbir urusan-Nya dan urusan tiap-tiap sesuatu di sekeliling-Nya menurut hikmah dan tadbir-Nya. Itu adalah fitrah. Tiada siapa yang dapat membantah. Namun sampaikah kita kepada-Nya, andai diri masih seronok dalam gelumang dunia yang tiada sudahnya.

Teman, sambutlah hidayah itu andai ia datang bertamu...

“Maka tetaplah kamu di atas jalan yang benar sebagaimana yang diperintahkan kepadamu dan (juga) kepada orang yang telah bertaubat bersamamu dan janganlah kamu melampaui batas. Sesungguhnya Dia Maha Melihat apa yang kamu kerjakan.” (Hud: 112).Saat hidayah mula menjengah, suara hati merintih penuh keinsafan,
Sendu tangisan lontaran iman, meraba-raba di mana jalan pulang,
Sesungguhnya di dalam jasad ini ada fitrah yang sering memanggil-manggil,
Ayuh! Bersegera kembali memaut cinta-Nya...

0 comments:

Post a Comment