Sahabat Sejati

Friday, 9 March 2012

Apakah hukuman, balasan qazaf?

Soalan:

Saya jahil dalam persoalan qazaf. Mohon jelaskan mengenainya. Adakah lelaki sama lelaki boleh berlaku qazaf? Tidakkah qazaf itu hanya lelaki dengan perempuan sahaja? Dan jika sabit qazaf, apakah hukuman dan balasannya dalam Islam. Terima kasih.

Jawapan:

QAZAF mafhumnya seorang Muslim menuduh seorang Muslim yang lain, melakukan perbuatan zina, tanpa membuktikannya dengan empat orang saksi yang benar-benar boleh diterima sebagai saksi, iaitu melihat perbuatan itu benar-benar berlaku.

Demikian juga dengan tuduhan atau dakwaan seseorang itu melakukan liwat (homoseksual) tanpa empat orang saksi yang sah, maka itulah yang dinamakan qazaf juga.

Dengan bahasa lain, qazaf boleh berlaku dengan tuduhan zina (lelaki dan perempuan) dan boleh berlaku di antara lelaki dengan lelaki dengan perbuatan liwat. Ini pun juga dinamakan qazaf.

Dalam Mazhab as-Syafie, seperti yang disebutkan dalam Kitab al-Muhazzab juzuk dua halaman 272, mafhumnya: "Sekiranya orang berkata atau menuduh dengan terang, seseorang tentu melakukan liwat, maka itu adalah qazaf. Malah dengan memanggil seseorang itu dengan panggilan 'wahai kaum Lut' maka boleh dikatakan itu adalah qazaf."

Di sisi jumhur ulama, mengqazaf seseorang dengan tuduhan liwat, jika sabit ke atas orang yang menuduh itu hukuman qazaf.

Menuduh seseorang berzina atau liwat adalah dosa besar. Amat dilarang oleh Islam.

Abu Hurairah ra. meriwayatkan hadis bahawa Rasulullah saw bersabda mafhumnya: " Jauhilah kamu tujuh dosa besar yang akan membinasakan kamu. Salah satu daripada tujuh perkara tersebut adalah qazaf (menuduh zina)." (Hadis riwayat Bukhari dan Muslim).

Firman Allah (mafhumnya): "Dan orang-orang yang melemparkan tuduhan (zina) kepada perempuan yang terpelihara kehormatannya, kemudian mereka tidak membawa empat orang saksi, maka sebatlah mereka 80 kali sebat; dan janganlah kamu menerima persaksian mereka itu selama-lamanya; kerana mereka adalah orang-orang yang fasik." (an-Nur: 4)

Ulama menjelaskan bahawa, sebab diwajibkan hukuman tersebut, kerana tuduhan itu mengaibkan yang kena tuduh. Maka untuk membersihkannya, hukuman itu adalah yang menjadi pembersih ke atas yang dituduh, dan menjadi sebesar-besar pengajaran kepada ummah, jangan mudah-mudah membuat tuduhan zina atau liwat tanpa keterangan yang sah.

Maka daripada keterangan ayat al-Quran dan hadis yang saya paparkan di atas, jelaslah kepada kita bahawa ada dua jenis hukuman ke atas orang yang sabit qazaf.

Pertama, sebatan 80 rotan dengan sebatan syarak.

Kedua, ditolak mereka menjadi saksi selama-lamanya. Kecuali jika orang yang berkenaan itu bertaubat bersungguh-sungguh kepada Allah SWT, maka ianya boleh dijadikan asas untuk menerima semula penyaksiannya. Wallahua`lam.

Sumber: Bersama Dato Dr Harun Din

0 comments:

Post a Comment