Sahabat Sejati

Sunday, 5 May 2013

Selamat menunaikan kewajipan kepada negara, jom mengundi


Assalamualaikum wrm...

05 Mei 2013, Pilihanraya Umum ke-13.

Saya mengucapkan selamat mengundi kepada semua warga Malaysia yang layak. Mengundi dengan maksud untuk memilih peneraju kepada kepimpinan negara. Mengundi juga dalam erti kata menjalankan tanggungjawab 'amar ma`ruf nahi mungkar'.

Sesungguhnya Islam tidak hanya mewajibkan jihad dalam medan pertempuran dengan mengangkat senjata menghadapi pihak musuh. Menuntut ilmu juga adalah berjihad, bahkan keluar mengundi untuk memilih pemimpin yang adil dan mempunyai roh Islam juga termasuk dalam juzuk-juzuk jihad yang telah ditetapkan.

Menurut mantan Setiausaha Agung Gerakan Islam Lubnan yang juga mantan Pengerusi Majlis Fatwa Eropah, Almarhum Syeikh Faisal Molawi, penyertaan pengundi dalam memilih bakal pemimpin dalam pilihanraya adalah satu tindakan jihad. Ini kerana apabila calon yang menang daripada kalangan mereka yang berjiwa Islam, akan menggunakan peranan, pengaruh serta tanggungjawabnya bagi memberi khidmat kepada Islam.

Menurutnya lagi, mana-mana individu atau kumpulan atau kelompok Islam yang tidak mengikut serta dalam mengundi bagi memenangkan calon-calon yang berjiwa Islam pada pilihanraya, adalah dianggap berdosa kerana seolah-olah mereka bersetuju dengan tindakan negatif yang dilakukan oleh pemerintah yang sedia ada.

Tidak boleh dianggap ringan untuk membuang undi bagi mengalahkan golongan yang berorientasikan fahaman sekular, sosialis, kapitalis dan lain-lain yang bercanggah dengan ajaran agama Islam.

Sesungguhnya hukum menyertai pilihanraya bukanlah kekal, ia boleh dimansuhkan jika yang memerintah itu kembali kepada proses pemilihan pucuk pimpinan seperti yang pernah dilakukan oleh para Khulafa` Rasyidun.

Oleh itu, fikir-fikirkanlah. Buatlah pilihan yang bijak berdasarkan iman dan akal.  

Mengundilah dengan yakin.
Mengundillah dengan tenang.
Mengundilah dengan jiwa yang merdeka.

Saya akan mengundi, anda bagaimana?

0 comments:

Post a Comment