Sahabat Sejati

Saturday, 25 May 2013

Isra' wal Mikraj dan Palestin


Kita telah pun memasuki pertengahan bulan Rejab. Di antara peristiwa penting di bulan ini ialah Isra’ dan Mikraj. Boleh dikatakan banyak masjid dan surau mengadakan sambutan memperingati peristiwa Isra’ dan Mikraj ini, termasuklah dengan mengadakan kuliah, ceramah, forum dan sebagainya.

Isra’ dan Mikraj yang berlaku pada bulan Rejab merupakan suatu peristiwa besar yang berlaku ke atas batang tubuh Rasulullah saw. Walaupun ada khilaf di kalangan ulamak mengenai berlakunya Isra' dan Mikraj dalam bulan Rejab, namun apa yang penting ialah banyak pengajaran yang boleh diambil darinya. Di antara perkara penting yang perlu kita ambil ialah hubung kait Isra’ da Mikraj dengan Palestin.

Dr Fadl Hasan Abas, seorang ahli akademik pakar ilmu tafsir berasal dari Palestin yang buta matanya, menulis sebuah buku berjudul Nafahat Min al-Isra’ wal Mikraj. Di antara kupasannya menyebut Isra’ Mikraj ialah hari Palestin.

Masjidil Aqsa merupakan destinasi terakhir perjalanan Rasulullah saw di bumi sebelum baginda di Mikrajkan ke langit untuk bertemu dengan Allah SWT. Hal ini bukanlah kebetulan, tetapi merupakan peraturan Ilahi yang penuh hikmat. Di Masjidil Aqsa Rasulullah saw bertemu dengan para anbiya' dan menjadi imam solat. Hal ini merupakan satu isyarat tentang pemindahan agama bagi dunia dari bani Israel kepada umat yang baru, Rasul yang baru, kitab yang baru iaitu untuk seluruh alam.

Firman Allah SWT: “Dan tiadalah Kami mengutuskan kamu, melainkan untuk menjadi rahmat bagi sekelian alam.” (al-Anbiya’: 107)

Surah al-Isra’ turun selepas surah al-Qasas. Surah al-Isra’ juga dinamakan surah Bani Israel. Tentu ada hikmah dinamakan demikian. Disebut Bani Israel bersama peristiwa Isra’ menunjukkan sejarah yang panjang di antara keduanya. Ini mengingatkan kepada orang Islam betapa keturunan bani Israel ini akan bertembung dengan orang Islam terutama dalam isu Palestin ini. Apatah lagi apabila mereka mendakwa punya hak ke atas bumi Palestin ini. Sikap mereka dalam dakwaan hak ini tersangat sombong dan angkuh, bahkan tidak mempunyai asas yang kukuh baik dari segi agama maupun sejarah. Akan tetapi mereka hanya mengambil penguat atau dalil tersebut dari agama dan sejarah secara rekaan dan pembohongan. (lihat al-Qudsu Qadiyyatu Kulli Muslim – Dr Yusuf al-Qardhawi)

Kaum Yahudi, tabiatnya sentiasa melanggar perjanjian walau pun sudah dimeterai pada mulanya. Lihat di dalam sirah, bagaimana mereka melakukan tipu daya terhadap Rasulullah saw dan para sahabatnya ra.hum. Mereka bergabung dengan kaum musyrikin untuk memerangi Rasulullah saw, menyerang kota Madinah untuk memusnahkan kaum Muslimin di situ. Di dalam al-Quran banyak menceritakan buruknya sifat permusuhan orang Yahudi terhadap kaum Muslimin.

Allah SWT berfirman: “Sesungguhnya kamu mendapati orang-orang yang paling keras permusuhannya terhadap orang-orang yang beriman ialah orang-orang Yahudi dan orang-orang musyrik.” (al-Maidah: 82)

Pertembungan ini akan terus berlaku sehinggalah hari Kiamat.

Rasulullah saw bersabda dalam sebuah hadis sahih yang diriwayatkan oleh Imam Bukhari, Muslim dan al-Tirmidzi bermaksud: "Tidak akan berlaku kiamat sehinggalah orang-orang Islam akan memerangi Yahudi. Orang-orang Islam akan memerangi (membunuh) Yahudi dan mereka akan bersembunyi di sebalik batu-batu dan pokok. (Ketika itu) Batu dan pokok akan akan bersuara 'Wahai muslim! wahai hamba Allah! di belakangku ini ada Yahudi, marilah bunuhnya', kecuali POKOK GHARQAD (yang tidak bersuara), kerana sesungguhnya ia merupakan pokok Yahudi". (no 7523 , riwayat Muslim)


Ketika ini Masjidil Aqsa masih lagi dicengkam regim Yahudi dan sekutunya. Sesungguhnya mereka sedang merancang mahu mendirikan bandar terowong di bawah Bandar Al-Quds yang dijajah. Pembinaan tersebut bertujuan untuk menguasainya dan mendirikan Kuil Yahudi di Masjidil Aqsa. Pembinaan terowong ini akan melemahkah struktur binaan Masjidil Aqsa.

Rejim Yahudi Zionis mengambil kesempatan di atas keadaan masyarakat Palestin sekarang untuk menyiapkan kerja-kerja penggalian dan merealisasikan impian mereka. Apatah lagi satu kajian dikeluarkan kepada pihak Isarel yang menyatakan bahawa al-Quds adalah milik Yahudi semata-mata. Dengan itu, mereka menganggap amat penting menghapuskan kewujudan bangsa Arab di Al-Quds.

Justeru, sempena berada di dalam bulan Rejab yang mulia ini, marilah kita mengambil sebesar-besar iktibar mengenai Isra' dan Mikraj. Janganlah kita hanya mendengar kisahnya saban tahun tanpa ada apa-apa perubahan dan peranan yang dapat kita lakukan. Marilah kita menyumbang segenap kemampuan dalam usaha untuk membantu saudara seaqidah kita di Palestin, sekurang-kurangnya berdoa setiap kali selepas sembahyang. Mudah-mudahan segala usaha yang kita lakukan diberkati Allah SWT.

Bangkitlah umat Islam, al-Aqsa masih lagi menanti satu pembebasan!

0 comments:

Post a Comment