Sahabat Sejati

Tuesday, 15 April 2014

Muhammad SAW: Peperangan di zamannya


Banyak sudah kita menelaah buku berkisar riwayat Nabi saw, namun buku ini amat menarik kerana menampilkan suatu kelainan. Semasa membaca buku ini, seakan terasa ada kesan sampingan; baik dari rohani ataupun emosi. Derap perjuangan ketika Nabi saw memimpin para sahabat seakan terhidu keringan debu yang terhambur.

Buku yang memuatkan sikap Rasulullah SAW yang membayangkan sikap Islam dalam pelbagai situasi sama ada genting ataupun tenang. Menghayatinya seakan-akan samalah seperti kita dijemput untuk bersedia di tengah-tengah medah jihad dalam Perang Ahzab, Khaibar, Hunain ataupun mungkin juga berada di tengah-tengah meja bundar di mana Perjanjian Hudaibiyah dimeterikan.

Gaya ianya ditulis cukup istimewa kerana sesuai dengan tajuknya yang menyentuh persoalan sirah. Buku ini cukup detail. Teknik penceritaannya cukup tersendiri. Ia bias menyirap darah pejuang, menghiris hati simpati dan boleh menimbulkan kecintaan kepada Rasulullah SAW yang membuak-buak. Terasa benar betapa kurangnya kita berkorban untuk fisabilillah.

Semoga buku yang ditulis daripada dakwat kesedaran ini mampu mengetuk hati kita untuk memberikan sesuatu yang benar-benar memberi bekas kepada kebangkitan semula Islam. Moga usaha memunggah dari khazanah milik Tok Guru ini bermanfaat untuk umat Islam.

Tajuk : Muhammad SAW: Peperangan di zamannya
Penulis : Tuan Guru Dato` Nik Abd Aziz Nik Mat
Penerbit : Kemilau Publika Sdn Bhd
Muka surat : 395
Harga : SM 27.00 / SS 30.00

Bacalah dengan menyebut nama Tuhan-mu yang telah menciptakan!

0 comments:

Post a Comment