Sahabat Sejati

Wednesday, 30 April 2014

Bicara santai: Cakap-cakap bola

Liverpool (sumber)

Kelmarin pasukan yang saya minati Liverpool tewas kepada pasukan Chelsea. Terasa juga sedikit ‘bengang’ dengan keputusan tersebut. Alahai macamana boleh tewas pula, ingat baru nak meraikan awal kemenangan juara liga. Tapi nak buat macamana, sedikit kesilapan Steven Gerrard, si budak kreatif tu, mengundang padah. Senang-senang Demba Ba menjaringkan gol pertama Chelsea. Kemudian di minit-minit akhir pintu gol The Reds bolos lagi untuk melengkapkan kekalahan 2-0. Aduh!

Saya sebenarnya minat sangat dengan sukan bolasepak. Zaman sekolah dulu selalu bermain. Tiap-tiap petang turun ke padang sekolah. Sekarang ini pun jarang-jarang turun juga, tetapi ke padang futsal sahaja. Tak bertenaga mahu turun ke padang rumput macam zaman muda-muda dahulu. Niat turun untuk beriadhah, insya-Allah dapat pahala tetapi aurat kena jaga. Begitu juga masa, jangan sampai tinggal sembahyang. Tetapi saya tidaklah pandai main bola seperti si Steven Gerrard tu, jauh ‘kakloh’ la kata orang Kelantan. Tetapi setakat tendang bola tu tahulah.

Saya melihat bolasepak di antara sukan yang boleh menyatukan orang ramai. Pertama, ia melibatkan ramai pemain dan ramai penonton. Masuk stadium, hilang seketika serabut dan rungsing dengan bersorak, bertepuk dan sebagainya. Empat tahun sekali penduduk dunia dilanda demam. Bukan demam denggi atau demam kura-kura, tetapi demam Piala Dunia. Selepas itu ada pula pertandingan kedua terbesar iaitu Piala Eropah. Masyarakat dunia bersatu memberi sokongan kepada pasukan mereka. Betapa meriah dan harmoninya situasi tersebut. (Saya mengimpikan pertandingan bolasepak Piala Dunia dilangsungkan di Malaysia)

Apa pun tahniah kepada pasukan Liga Super Pahang. Tahniah bukan kerana menjuarai liga kerana ia belum tamat lagi. Ucapan tahniah kerana masih mengungguli tahta liga biarpun cuma berbeza satu mata dengan pasukan handal, Selangor. Nampak gayanya pasukan Pahang terpaksa memenangi baki perlawanan yang masih ada untuk menjadi juara liga. Seterusnya, harap dapat mempertahankan kejuaraan Piala Malaysia yang dimenangi pada tahun lalu.  Insya-Allah.

Hogoh Pahang hogoh!

 Stadium Darul Makmur, Kuantan

0 comments:

Post a Comment