Sahabat Sejati

Thursday, 10 April 2014

Cetusan rasa: Sedikit buat diri


Lebih 3 dekad menumpang jasad di bumi Tuhan. Dalam tempoh itu banyak sekali kenangan yang tercipta. Ada pahit dan ada manis, ada suka dan ada duka. Setiap satunya menjadi kisah dan sejarah. Ada yang tercurah di atas kanvas untuk dikongsi bersama teman. Tiada apa yang diharapkan, mudah-mudahan ada sesuatu yang berputik menjadi teladan. Sebaliknya, ada pula yang hanya menjadi rahsia hati. Bukannya apa, kerana merasakan ia terlalu peribadi. Biarlah ia bersemadi di dalam diri untuk dibawa bertemu Ilahi.

Mencoret sesuatu dalam perjalanan panjang kehidupan seumpama menulis travelog diri. Tentu sekali saya tidak mampu untuk mencatatkan segala cerita kehidupan, biarpun saya sendiri yang melaluinya. Ingatan pada kehidupan lampau tidak bermula ketika tangisan pertama yang memecah keheningan. Bukan ketika mata mula melihat atau ketika telinga mula mendengar. Malahan ia bermula lewat daripada itu, sememangnya ketika akal mula berputik memahami hijab yang dibuka Tuhan.

Perjalanan hidup adalah anugerah Allah yang tidak dapat dinilai harganya. Setiap yang dilalui ada hikmah yang dapat ditafsirkan dengan akal dan lebih banyak pula yang menjadi rahsia ilmu qada dan qadar Tuhan. Bahkan, yang pasti di dalamnya sentiasa terkandung teladan dan pengajaran.

Kehidupan bukanlah milik abadi setiap manusia. Kehidupan kita adalah di bawah aturan Allah SWT. Hakikatnya, kita tidak mampu mengawal skrip lakonan kehidupan secara mutlak. Ia bergantung kepada taqdir aturan-Nya. Kita hanya mampu berdoa agar aturan-Nya terhadap kehidupan kita sentiasa indah dan bahagia.

“Allah tidak memberati seseorang melainkan apa yang terdaya olehnya. Ia mendapat pahala kebaikan yang diusahakannya, dan ia juga menanggung dosa kejahatan yang diusahakannya. (Mereka berdoa dengan berkata): "Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau mengirakan kami salah jika kami lupa atau kami tersalah. Wahai Tuhan kami ! Janganlah Engkau bebankan kepada kami bebanan yang berat sebagaimana yang telah Engkau bebankan kepada orang-orang yang terdahulu daripada kami. Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang kami tidak terdaya memikulnya. Dan maafkanlah kesalahan kami, serta ampunkanlah dosa kami, dan berilah rahmat kepada kami. Engkaulah Penolong kami; oleh itu, tolonglah kami untuk mencapai kemenangan terhadap kaum-kaum yang kafir." (al-Baqarah: 286)

0 comments:

Post a Comment