Sahabat Sejati

Tuesday, 14 January 2014

Satu catatan: Taman Kerang

 Taman Kerang dalam tahun 80-an (sumber foto: FB KGKP)

Orang Kuantan tentu biasa dengan Taman Kerang. Mustahil rasanya jika ada orang Kuantan yang tidak pernah mendengar namanya. 

Letaknya di Jalan Mahkota bersebelahan dengan Padang Majlis Perbandaran Kuantan. Padang ini memang ‘femes’ terutama di bulan Ramadhan kerana menjadi tumpuan orang ramai berbuka puasa. Pengunjung bukan hanya warga Kuantan, ada juga yang datang dari luar semata-mata mahu merasai kemeriahan berbuka puasa beramai-ramai di bawah langit terbuka. Dulu RTM pernah membuat penggambaran suasana berbuka puasa di sini beberapa tahun dahulu, begitu juga dengan akhbar tempatan yang pernah memuatkan cerita mengenainya. 

Taman Kerang mendapat nama kerana terdapat sebuah replika kulit kerang besar di sini. Dulunya Taman Kerang ini hanya menjadi tempat duduk bersantai anak-anak muda. Saya masih ingat di tahun 80-an ketika saya masih bersekolah rendah, apabila tiba hari raya emak akan membawa saya membeli baju raya atau kain pasang di kedai kain milik India Muslim yang sederetan di seberang jalan. Ketika mahu pulang kami akan melalui Taman Kerang ini untuk menunggu bas di perhentian bas Pokok Buluh tidak jauh dari situ. 

Taman Kerang sudah banyak berubah kerana menerima sentuhan dari masa ke semasa. Terbaru sebelum Sukan Malaysia (SUKMA) berlangsung di negeri Pahang pada tahun 2012. Ia dilanskap dengan lebih menarik lagi dengan hiasan pokok tiruan yang berwarna-warni daunnya. 


Sekarang, Taman Kerang dijadikan tapak perniagaan bagi para peniaga kecil. Waktu perniagaan bermula seawal jam 8 pagi sehingga 2 petang. Kesibukannya lebih terserah pada pagi Sabtu dan Ahad. Namun, ianya ditutup jika ada sambutan seperti hari Kemerdekaan, sambutan Tahun Baru serta majlis-majlis pelancaran khas. 

Ada kanopi yang menjual ubat-ubatan seperti ubat batu karang, ubat lelah, minyak urut dan lain-lain ubatan tradisional, tetapi yang paling banyak sudah semestinya ubat ‘kuat’. Bermacam-macam jenis ubat ‘kuat’ yang entah selamat atau tidak penggunaannya. Dulu pernah pihak KKM melakukan pemeriksaan kepada penjual ubat, hasilnya banyak ubat ‘kuat’ yang dirampas kerana tidak diluluskan. 

Ada yang menjual batu cincin, keris, parang dan pisau. Ada yang menjual barangan ibadah seperti buku-buku agama, CD dan VCD, kopiah, tudung dan minyak atar. Ada kanopi yang menjual barangan kegunaan seperti beg duit, cermin mata, jam tangan, lampu suluh dan bermacam-macam lagi. Ada juga yang menyediakan khidmat urutan refleksologi terutama di kalangan OKU. Duduklah menjukur kaki di kerusi malas dengan bayaran sebanyak RM5 satu sesi urutan. Anda akan diurut dengan perlahan sehingga yang tertidur pun ada. 

 Barangan antik yang dijual

Saya selalu juga singgah di Taman Kerang, jika kebetulan turun ke bandar Kuantan. Tetapi tidaklah setiap kali turun mesti singgah. Itupun jika ada kesempatan di antara masa yang terluang. Lagipun saya hanya berminat meninjau-ninjau di gerai yang menjual barangan antik. Bukannya hendak membeli pun, sekadar seronok melihatnya. Ada barangan yang dijual boleh dianggap sampah oleh sesetengah dan tidak layak dijual. Tetapi jangan pelik jika ada juga yang membelinya, terutama peminat barang-barang lama. 

 Buku-buku lama

Turut dijual ialah buku-buku lama. Biasalah sebagai seorang hantu buku, memang lama saya di situ membelek-belek susunan buku. Ada juga buku-buku yang menarik saya beli sebagai koleksi. Yalah, bukan senang mahu mendapatkan buku-buku lama yang telah pun tidak diulang cetak. 

Berhampiran Taman Kerang juga terdapat Masjid Sultan Ahmad 1 atau lebih dikenali dengan Masjid Negeri yang menjadi mercu tanda kebanggaan rakyat Pahang. 

 Sebuah kereta klasik berlatarkan Masjid Negeri

0 comments:

Post a Comment