Sahabat Sejati

Wednesday, 29 January 2014

Mudah-mudahan istiqamah hingga ke akhirnya

 

Dari Sahl bin Sa’ad, Nabi saw bersabda: “Sesungguhnya amalan itu bergantung dari akhirnya.” (Riwayat Bukhari)

Saya merenung panjang setiap kali mengingati hadis yang pendek ini. Betapa gementarnya dengan peringatan yang benar-benar menusuk ke hati nurani.

Saya sentiasa bersyukur kerana Allah SWT dengan rahmat-Nya telah menetapkan saya di atas jalan ini. Membanding-membanding dengan mereka yang bersusah payah untuk menerima hidayah ini, sedangkan saya yang sedari lahir telah pun memilikinya. Justeru, ia sesuatu yang amat besar nikmatnya.

Namun di waktu yang sama, seringkali saya mengingatkan diri agar jangan merasa selesa dan selamat dengannya, biarpun telah melakukan 1001 kebaikan dan kebajikan. Kita tidak tahu apakah taqdir kehidupan kita nanti. Apakah kita masih mampu berada seperti sekarang atau sebaliknya. Bimbang jika kebaikan yang dilakukan tidak bertahan lama kerana terpadam oleh kelalaian dan burukan di penghujung usia, nad`uzubillah.

Kisah Bal’am bin Ba’ura

Allah SWT berfirman:
“Dan kalau Kami kehendaki nescaya Kami tinggikan pangkatnya Dengan (sebab mengamalkan) ayat-ayat itu. tetapi ia bermati-mati cenderung kepada dunia dan menurut hawa nafsunya; maka bandingannya adalah seperti anjing, jika Engkau menghalaunya: ia menghulurkan lidahnya termengah-mengah, dan jika Engkau membiarkannya: ia juga menghulurkan lidahnya termengah-mengah. Demikianlah bandingan orang-orang Yang mendustakan ayat-ayat kami. maka ceritakanlah kisah-kisah itu supaya mereka berfikir.” (al-A’raf: 76)

Menurut Imam Fakhruddin ar-Razi dan Imam Ibnu Khathir, ayat ini diturunkan berkenaan dengan seorang lelaki dari Negara Yaman bernama Bal’am bin Ba’ura’. Sebilangan ulama lain menyatakan, Bal’am adalah seorang ahli ibadat yang mempunyai kemakbulan doa dari bangsa Bani Israel.

Menurut cerita daripada Ibnu Abbas, pada zaman Nabi Musa as. ada seorang alim bernama Bal’am bin Ba’ura. Allah SWT telah mengurniakan kepada Bal’am rahsia khasiat-khasiat nama-nama Allah Yang Maha Besar (Doa Bal'am bin Ba'ura mustajab). Setelah peristiwa firaun dilemaskan dalam laut, Nabi Musa as. dan bani Israel yang terselamat terus mengembara sehinggakan hampir sampai dengan negeri tempat tinggal Bal’am.

Raja negeri tersebut merasa takut jika negerinya diserang oleh kaum yang telah berjaya menewaskan firaun. Setelah bermesyuarat dengan penasihat-penasihatnya Raja tersebut memutuskan untuk meminta pertolongan Bal’am agar ia menggunakan ilmunya iaitu berdoa untuk mengalahkan Nabi Musa as.

Pada mulanya wali Allah ini menolak permintaan raja negeri tersebut kerana takutkan Allah SWT. Sepertimana sejarah Nabi Adam as. yang mana iblis pernah menyuruh Nabi Adam memakan buah dari pohon yang dilarang oleh Allah SWT melalui Hawa. Tetapi Nabi Adam as. terpengaruh dengan Hawa disebabkan bisikan iblis yang halus itu dan melanggari larangan Allah SWT lalu diusir dari syurga.

Begitu juga raja negeri tersebut telah menggunakan isteri Bal’am seperti mana iblis menggunakan Hawa. Raja telah memberi hadiah berupa barang-barang kemas dan perhiasan yang mahal kepada isteri Bal’am sebagai umpan supaya Bal’am mendoakan akan Nabi Musa as.

Pada mulanya Bal’am masih tidak mahu mendoakan. Akan tetapi setelah isterinya tidak bercakap, melayannya dan menyediakan makanan seperti biasa, lama kelamaan Bal’am pun bertanya kepada isterinya mengapa isteri beliau mogok dan beliau tidak dilayan seperti biasa lakukan. Jawab isteri Bal’am: “Berdoalah seperti yang dipinta oleh Raja”.

Bal’am dengan kekuatan ilmunya dan kemujaraban doanya telah mengenakan sekatan kepada Nabi Musa as. Doa Bal’am itu termakbul, menyebabkan Nabi Musa tersesat di satu tempat yang bernama Tih (sekarang: semenanjung Sinai) selama 40 tahun.

Ekoran kesesatan ini, Nabi Musa bertanya Allah SWT: “Wahai Tuhan, apakah dosa yang kami lakukan sehingga kami tersesat di Tih ini?”

Jawab Allah SWT: “Berpunca dari doa Bal’am.”

Nabi Musa berkata lagi kepada Allah: “Wahai Allah, sepertimana kamu mendengar doa Bal’am terhadapku, maka tolong makbulkan doaku terhadap Bal’am.”

Lalu, Nabi Musa mendoakan agar Bal’am dicabut keimanan dari dirinya. Doa Nabi Musa dimakbulkan oleh Allah, menyebabkan Bal’am mati dalam keadaan kufur dan lidahnya terjelir seperti anjing.

Rasulullah saw bersabda:
“Sesungguhnya ada salah seorang di antara kalian beramal dengan amalan penduduk surga, hingga antara ia dan surga tinggal satu hasta, lantas catatan takdir mendahuluinya, lalu ia beramal dengan amalan penduduk neraka, lantas ia memasukinya. Dan ada pula yang pernah beramal dengan amalan penduduk neraka, hingga antara ia dan neraka tinggal satu hasta, lantas catatann takdir mendahuluinya, lalu ia beramal dengan amalan penduduk surga, lantas ia memasukinya.” (Muttafaqun ‘alaih)

Oleh itu, jangan sekali-kali kita lupa untuk memanjat doa agar Allah SWT memberikan kekuatan untuk sentiasa istiqamah dan berkekalan mengikuti petunjuk yang benar.

0 comments:

Post a Comment