Sahabat Sejati

Sunday, 26 January 2014

Bicara santai: Eee...sejuknya


Kebelakangan ini cuaca memang sejuk. Kalau nak mandi pagi, termenung panjang dulu. Fikir dulu nak mandi atau tak nak mandi. Akhirnya dua gayung cukuplah. Tak tahan, kedinginannya meresap hingga ke tulang hitam. Kalau tidak, selagi tak banjir bilik air, memang tak keluar.

Saya perasan ‘keanehan’ ini selepas banjir tempohari. Air paip terasa sejuk sekali. Memang saya menyangka ia disebabkan oleh musim banjir.

“Ini mesti empangan Sungai Kobat bercampur dengan air hujan masa banjir dahulu, sebab tulah air paip ni sejuk.” Saya membuat andaian. (Cerdiknya aku)

Dua minggu berlalu keadaan masih sama. Di luar cuaca juga terasa dingin. Tetapi bagus juga, sebab tidur malam sudah tidak perlu menghidupkan pendingin hawa. Bagi yang berkipas angin cukuplah dipasang dengan kelajuan yang amat minimum sekali, kalau tidak ‘full speed’ mencanak! Cuaca sejuk di luar sudah mencukupi. Jimat sikitlah tenaga elektrik yang katanya nak naik tarifnya.

Bila saya membelek-belek internet, rupa-rupanya fenomena ini sudah pun menjadi perbualan hangat di alam siber. Saya sahaja yang ketinggalan.

Kata Pengarah Pusat Cuaca Nasional JMM: “Catatan suhu yang agak rendah daripada kebiasaan ini sebenarnya disebabkan musim Monsun Timur Laut yang turut membawa tiupan angin sejuk dari kawasan sejuk seperti di China dan Siberia. Jadi, penurunan suhu boleh dipengaruhi oleh dua faktor utama iaitu tiupan angin dan juga kepulan awan,”

Kuala Krai misalnya mencatatkan suhu 17.5 darjah Celsius, Kuala Lumpur (21), Cameron Highlands (12), Lubuk Merbau (18.7), Ipoh (21.9), Temerloh (19.9), Kuantan (21), Batu Pahat (20.7) dan Sibu (21.2).

Maka ramailah dilaporkan 'berselimut' ke tempat kerja atau ke sekolah pada waktu pagi dek cuaca sejuk luar biasa ini. Sesetengahnya ambil peluang bergaya dengan baju sejuk atau sweater ke tempat kerja.

Ada pula kedengaran yang berkata: “Tidak mustahil Malaysia akan mengalami empat musim. Alasannya, negara sepanas Mesir boleh menerima salji, tidak mustahil perkara yang sama boleh berlaku di Malaysia.” Tetapi ini juga telah dinafikan oleh JMM kerana hujan salji hanya berlaku di negara beriklim sejuk dan sederhana di hemisfera utara dan hemisfera selatan yang mengalami cuaca di bawah paras 0 darjah Celsius. Malaysia terletak di garisan Khatulistiwa dan hanya ada dua musim - panas dan hujan. Cuacanya pula lembap dan panas sepanjang tahun.

Wallahua`lam, semuanya di dalam ilmu Allah yang sangat luas.

Tetapi menarik juga bunyinya, bagaimana jika Malaysia turut mengalami 4 musim seperti di Eropah. Kalau musim bunga atau musim luruh rasanya tidaklah ’excited’ sangat. Tapi, bila tiba musim sejuk, anda boleh bayangkan bagaimana? Kita bangun pagi dalam keadaan dingin yang amat sangat. Buka jendela, wah memutih di luar. Salji rupanya. Seronok, tidak perlu bersusah-susah lagi ke London bagi menikmati cuti musim sejuk atau merasai pengalaman Winter Sonata di Korea.


Saya agak ramai yang mengambil cuti pada hari tersebut kerana kenderaan tidak dapat bergerak lancar di atas jalanraya. Masa yang terluang pula diisi dengan bermain-main di luar sambil membuat ‘snow man’, ada juga yang mencuba untuk meluncur salji.

Bagaimana pula yang bekerja kampung pula seperti nelayan, penoreh getah, petani dan penternak, tentu sukar mahu menguruskan pekerjaan mereka. Entahlah, susah juga mahu menyesuaikan diri dengan keadaan baru itu. Apa pun, dengan penjelasan JMM itu menjawab persoalan adakah salji boleh turun di Malaysia.

Namun, itu semua tidak mustahil, apa sahaja boleh berlaku dengan izin-Nya, setuju?

0 comments:

Post a Comment