Sahabat Sejati

Friday, 17 January 2014

Salam Jumaat: Bicara di Kuala Tahan


“Jauh lagi ke? Tak sampai-sampai pun.” Isteri saya bersuara.

Saya hanya tersenyum mendengar sungutannya.

Agaknya dia berasa terlalu lama berada di dalam kenderaan. Malahan saya juga rasa begitu biarpun sudah 3 kali melalui jalan tersebut. Anak-anak pula entahlah, nampak ceria bergurau senda sesama mereka.

Menyusuri aspal jalan menuju ke Kuala Tahan melalui felda Padang Piol dan Sungai Retang sungguh mendamaikan. Sepanjang perjalanan mata saya dijamu dengan rimbunan pepohon hijau di kiri dan kanan jalan.

Sesekali kenderaan melambung tatkala rodanya melewati jalan yang berlubang, sekaligus membantutkan seketika anak mata menikmati panorama mengasyikkan itu. Saya kira kerajaan negeri Pahang perlu mengambil inisiatif segera memajukan tahap jaringan jalan raya di Kuala Tahan. Laluan ini merupakan perhubungan utama ke Taman Negara yang menjadi tumpuan pelancong dalam dan luar negara. Malu pada pelancong!

Deretan pohon hijau di kiri dan kanan terus dilewati. Jiwa terasa dekat dengan alam, lantas menghadirkan rasa kekaguman kebesaran Ilahi. Allah SWT dengan kebijaksanaan-Nya menciptakan pepohon di seluruh alam ini dengan mengetahui jumlah bilangannya. Bahkan setiap helai daun yang menghiasi ranting-ranting serta dedaun yang berguguran semuanya di dalam pengetahuan Allah SWT. Begitu juga, Allah SWT Maha Mengetahui berapakah bilangan urat daun yang menghiasi setiap helaian daun di alam ini. Subhanallah. Lebih dari itu, sebanyak-banyak makhluk yang hidup di darat dan lautan tidak pernah ada yang kelaparan kerana tidak mendapat makanan. Semuanya mendapat kurniaan rezeki di sisi-Nya.

Dalam satu artikel yang pernah saya pernah baca mengatakan:
Seekor ikan paus biru akan memakan sebanyak 2500 kg (2.5 tan) pada setiap kali makan. Jika ikan paus ini makan tiga kali sehari, bermakna ia akan memakan sebanyak 7500 kg (7.5 tan) sehari.

Jika seorang manusia makan sebanyak 1.5 kg setiap hari, sepanjang hidupnya selama 70 tahun, jumlah makanan yang dimakan oleh manusia hanyalah menyamai jumlah makanan untuk 6 hari bagi ikan paus biru. Bayangkan betapa banyaknya makanan yang diperlukan oleh beribu-ribu ikan paus biru di lautan dan sedikitnya keperluan makanan kita di mana manusia telah menghabiskan sebahagian besar dari masa hidupnya berusaha mencari rezeki.

Betapa kerdilnya kita dan betapa berharapnya kita kepada Allah. Maha Suci Allah yang bersifat dengan sifat ar-Razzaq iaitu Maha Pemberi Rezeki.

Firman Allah SWT:
“Tidak ada sesuatu yang melata di muka bumi ini, melainkan ditanggung rezekinya oleh Allah. Dan Dia (Allah) mengetahui tempat kediamannya dan tempat penyimpanannya, semua itu tercatat di dalam kitab yang nyata.” (Hud: 6).

Subhanallah!

“Hebatkan Allah.” Ungkapan yang sering saya gunakan setiap kali selesai bercerita dengan anak-anak. Ketika mereka masih kecil dahulu saya sering menjadikan ruang tamu rumah sebagai tempat bercerita sebelum tidur, terutamanya pada malam minggu. Saya mengistilahkannya dengan nama ‘sleep talking’. Hamparkan tilam, lampu dipadam dan berborak di dalam gelap. Lepas satu cerita ke satu cerita sehinggalah semuanya terlelap. Tersenyum saya mengenangkannya, sekarang anak-anak sudah besar.

“Haa, ini kawasan gajah melintas.” Saya memberitahu anak-anak sambil menunjuk ke arah papan tanda yang berbentuk lelayang. Kenderaan diperlahankan untuk menjelaskan pandangan, semua menoleh serentak ke arah papan tanda itu.

Timbul juga sedikit debaran tatkala melihat papan tanda yang tertera “AWAS HAIWAN LIAR MELINTAS” dengan gambaran seekor gajah. Manalah tahu...

“Kebiasaannya gajah melintas pada waktu malam, siang hari sangat-sangat jarang,” kata seorang rakan yang tinggal di Kampung Tuit, Kuala Tahan. Benar, mamalia darat terbesar itu jarang menunjukkan diri pada waktu siang. Namun, katanya-katanya itu tidak mampu mengusir kebimbangan saya. Ahh.. kalau ia mahu melintas bukannya kira siang atau malam, getus nakal hati kecil.

Perjalanan diteruskan, papan tanda itu kami tinggalkan. Mendaki dan menuruni bukit serta melewati selekoh yang bak ular dipalu.

“Ok, dah sampai Kuala Tahan.” Kata saya kepada anak-anak.

Alhamdulillah, selamat sampai biarpun lenguh-lenguh sendi dan keras kematu terasa kulit punggung. Tidak mengapa asalkan setiap ruang inci kehidupan yang dilalui ada teladan hidup.

0 comments:

Post a Comment