Sahabat Sejati

Tuesday, 5 November 2013

Salam Ma`al Hijrah 1435H


Assalamualaikum warahmatullah.

Salam ma`al hijrah kepada semua pengunjung pondok kecil abuihwan. Mudah-mudahan permulaan tahun baru ini memberikan harapan dan kebaikan dalam menjalani kehidupan seterusnya.

Sungguh tidak terasa, putaran waktu begitu cepat berlalu. Pergantian hari menggenapkan hitungan minggu, bulan dan tahun. Pergantian ini bukanlah tanpa sebarang makna. Pergantian ini adalah sebahagian dari kekuasaan Allah SWT sebagaimana firman-Nya:

“Sesungguhnya dalam penciptaan langit dan bumi dan pergantian malam dan siang terdapat tanda-tanda kekuasaan Allah bagi orang-orang yang berakal.” (Ali `Imran: 191)

Masa yang berlalu memberikan makna bahawa telah bertambah usia kita, maka secara automatiknya semakin berkurangan baki umur kita. Maka ia memberikan isyarat semakin kita mendekati janji kematian.

Kata Imam Hasan al-Basri rah:
“Sesungguhnya kamu ini hanyalah bilangan sahaja. Jika satu hari telah berlalu, maka akan berkurang umur kamu.” 

Jika Allah taqdirkan jumlah umur kita 60 tahun, sekarang umur kita telah 30 tahun maka telah separuh daripada umur kita. Jika umur kita telah 50 tahun maka tinggal secubit lagi baki umur kita. Ibarat sebatang kayu yang dipotong sedikit demi sedikit setiap hari, akhirnya akan habis kayu tersebut.

Demikianlah ibarat. Semoga dengan permulaan tahun hijrah 1435 dan dengan baki usia yang masih tersisa dihujung jari ini, marilah kita menjadikan kehidupan hari ini lebih baik dari semalam, hari esok lebih baik dari hari ini dan hari-hari seterusnya. Bukankah kita adalah umat yang terbaik?

"Kamu adalah sebaik-baik umat yang dikeluarkan untuk manusia, kamu mengajak kepada kebaikan dan mencegah dari kemungkaran serta beriman kepada Allah." (Ali `Imran: 110)

0 comments:

Post a Comment