Sahabat Sejati

Friday, 15 November 2013

Bicara santai: Cuti-cuti


Alhamdulillah, selamat sampai di rumah.

Malam ini saya sekeluarga menuju ke Kemaman untuk mengambil anak kedua kami di asrama. Esok sekolahnya sudah mula bercuti. Negeri Terengganu bercuti pada hari Jumaat. Dengar cerita negeri Johor juga akan menukar kembali cuti hujung minggunya kepada hari Jumaat dan Sabtu. Satu perkembangan yang menarik. Mudah-mudahan negeri-negeri lain yang masih menetapkan cuti hujung minggu pada hari Sabtu dan Ahad akan mengikutinya. Harap-harap negeri saya begitu juga.

Islam telah mengiktiraf hari Jumaat sebagai penghulu kepada sekelian hari. Hari Jumaat mempunyai berbagai-bagai keistimewaan dan menjadi keutamaan kepada orang-orang yang beriman.

Daripada Abu Hurairah ra, bahawa dia telah mendengar Rasulullah saw bersabda:
“Kita adalah umat yang akhir wujud di dunia ini dan umat yang pertama (mendapat kelebihan, ganjaran dan masuk syurga) pada hari kiamat, sekalipun mereka lebih dahulu diberikan al-Kitab (syariat samawi) daripada kita. Kemudiannya, hari ini (Jumaat) adalah hari yang ditetapkan (diberi pilihan) kepada mereka (untuk mendekatkan diri kepada Allah), tetapi mereka berselisih padanya (tidak mahu menerimanya) lalu Allah memberi petunjuk kepada kita (agar menerima hari tersebut). Hari bagi Yahudi adalah esok (Sabtu) dan bagi Nasrani pada hari selepas esok (Ahad).” (al-Bukhari: 836, Muslim: 855) 

Pada hari kebangkitan semula di mahsyar kelak, bukan manusia sahaja yang akan dibangkitkan malah hari-hari yang wujud di dunia juga akan dibangkitkan semula. Ini berdasarkan hadis yang telah diriwayatkan oleh Abu Musa al-Asy’ari ra. Rasulullah saw bersabda yang bermaksud:
“Sesungguhnya Allah akan membangkitkan semula hari-hari di akhirat kelak mengikut keadaan hari di dunia, dalam kebanyakan hari hanya hari Jumaat yang paling istimewa. Ia akan dibangkitkan dalam suasana warna-warni dan berseri-seri, adapun orang-orang yang menjadi ahli Jumaat, di akhirat kelak akan memeriahkan hari tersebut.” 

Maka beruntunglah orang-orang yang menjadi ahli Jumaat. Mereka membuat persiapan seawal pagi untuk menunaikan sembahyang Jumaat dengan mandi sunat, memotong kuku, memakai pakaian yang sesuai serta bau-bauan yang harum, banyak bersedekah serta banyak berselawat kepada Rasulullah saw. Tetapi bagi yang bekerja pada hari Jumaat termasuk saya tentu ia sesuatu yang agak sukar. Namun, setakat mana yang termampu dilakukan untuk mengambil keberkatan Jumaat, jika tidak buat mampu semua, jangan tinggal semua.

Buat masa ini, saya masih tidak berani ‘melepaskan’ anak perempuan saya ini balik menaiki bas. Bukannya apa, bimbang dengan dengan perlakuan jenayah hari ini. Setiap hari ada sahaja terdengar kes-kes jenayah yang tidak terduga oleh akal. Rompak, ragut dan samun itu biasa. Trend jenayah sekarang ialah tembak menggunakan senjata api. Setelah suspek yang menembak pegawai Ambank ditangkap, berlaku pula tembakan ke atas penolong pengarah penguatkuasa Jabatan Agama Pahang. Tidak jauh dari tempat saya. Kejadian tembakan itu berlaku di hadapan rumahnya. Aneh, jika ada yang masih berkata, “syukurlah Malaysia masih aman!” Bukan mahu berpolitik, tetapi itulah hakikatnya.

Insya-Allah, esok saya akan ke Jerantut pula untuk mengambil anak sulong saya. Anak lelaki saya ini biasanya pulang dengan menaiki bas. Tetapi disebabkan cuti akhir tahun, maka banyak barang yang perlu di bawa pulang. Selain itu bolehlah membawa keluarga berjalan-jalan  di sekitar daerah Jerantut.

Mudah-mudahan semuanya dipermudahkan oleh Allah SWT.

1 comments:

Liza Izara Fazriel Fahmi said...

salam jumaat :) lucu jgk nama tempat tu kan hehe

apapun betul tindakan encik. jgn biarkan ank ppuan bjalan sendirian wlupun dah besar. dunia skg dah mcm2 jenayah. saya adk beradik semua ppuan dr kecik sampai besar nak p mana-mana mesti papa yg hantar..

Post a Comment