Sahabat Sejati

Thursday, 7 November 2013

Buku Iqra`, betulkan segera!

Assalamualaikum warahmatullah.

Ketika sedang melayari dari satu blog ke satu blog, saya terbaca satu artikel yang saya rasa wajarnya dikongsi bersama sahabat-sahabat sekelian.  Meneliti laporan yang dibuat, saya rasa tidak seharusnya perkara ini boleh berlaku.

Laporan yang bertajuk Buku Iqra`: 447 kesalahan, 18 tahun tiada pembetulan", ternyata ianya amat mendukacitakan. Berita ini juga telah disiarkan di dalam sebuah akhbar tempatan pada tahun lepas, namun tidak terdengar apa-apa tindakan susulan.(lihat disini)

Oleh itu, saya amat berharap pihak yang berwajib mengambil tindakan dengan segera kerana ini pasti akan mengelirukan para pengguna khususnya pelajar. Jika ini tidak diambil cakna maka tidak mustahil akan lebih ramai pelajar yang tidak pandai membaca al-Quran, ataupun membaca dalam keadaan tidak betul.

Pihak berwajib juga perlu menubuhkan jawatankuasa khas bagi memantau isu ini dan mencari satu kaedah serta formula baru yang lebih berkesan untuk menangani masalah murid buta al-Quran. Jika perlu, pengedaran buku tersebut juga harus diberhentikan segera dan buku dengan kaedah yang lebih dinamik serta berwibawa perlu dihasilkan.

Harap-harap...

Buku Iqra': 447 kesalahan, 18 tahun tiada pembetulan


KUALA LUMPUR: Ahli Parlimen Bachok, Ahmad Marzuk Shaary, mempersoal tindakan kerajaan yang sehingga kini masih belum membetulkan sejumlah 477 kesalahan dalam buku Iqra' yang diajar kepada pelajar sekolah kebangsaan dalam mata pelajaran pengajian al-Quran di seluruh negara.

Bercakap sewaktu membahaskan Belanjawan 2014 di Dewan Rakyat hari ni, beliau berkata, tindakan itu memperlihatkan sikap tidak serius kerajaan, yang memandang remeh terhadap pendidikan Islam khususnya dalam pengajian al-Quran.

Beliau merujuk kepada satu kajian oleh aktivis pendidikan terhadap Buku Iqra' (cara cepat membaca Al-Quran) Rasm Uthmani, karangan Ustaz Haji As'ad Humam daripada Indonesia, yang didapati mengandungi 447 kesalahan dan kekeliruan.

"Kita kesal dengan sikap kerajaan yang seolah-olah memandang remeh soal pengajian Al-Quran.

"Kenapa buku Interlok ditarik balik hanya kerana ada perkataan 'paria', sedangkan dalam Buku Iqra' ada 447 kesalahan tapi terus dibiar untuk digunakan," katanya pada sidang media selepas itu.

Menurutnya, isu ini pernah dibangkit oleh ahli parlimen PAS ketika penggal lalu, namun sehingga kini, kesalahan dalam buku yang diguna sejak 18 tahun itu, tidak dibetulkan.

"Saya mencadangkan kepada Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) supaya membekukan pengagihan ini bagi mengkaji semula buku modul ini dengan diganti buku modul baru," katanya.

Beliau juga mencadangkan kerajaan dengan kuasa Menteri Pendidikan melalui KPM menubuhkan sebuah Jawatankuasa Siasatan Khas di bawah Seksyen 127 dan 144, Akta Pendidikan 1996 (Akta 550).

Peruntukan kewangan KPM bagi tahun 2014 sebanyak RM54,600,593,800 juga katanya diharap boleh dimanfaatkan untuk mengatasi masalah itu. Sementara itu, Ahli Parlimen Temerloh, Nasruddin Hassan menggesa kerajaan bertindak segera membuat semakan dan pembetulan terhadap dakwaan kesilapan itu.

"Kalau kerajaan gagal tangani isu ini dan memandang remeh, ini satu pengkhianatan besar kepada rakyat negara ini.

"Kita sedia gerakkan bantahan rakyat secara besar-besaran. Ini soal masa depan anak-anak kita khususnya orang Islam," katanya. (Harakahdaily: 07 November 2013)

0 comments:

Post a Comment