Sahabat Sejati

Saturday, 30 November 2013

Hidayah milik-Nya


Hidayah pastinya milik Allah SWT. Dia berkuasa memberikan kepada sesiapa yang dikehendaki. Asbabnya mungkin susah untuk perolehi jika kita tidak memulainya dengan mencari dan mengkaji. Mana mungkin hidayah akan diperolehi jika kita hanya duduk menupang dagu beralas lutut, harap-harap hidayah akan turun dari langit sebentar lagi.

Allah SWT berfirman:
“Dan sesungguhnya Kami jadikan untuk (isi neraka Jahannam) kebanyakan dari jin dan manusia, mereka mempunyai hati, tetapi tidak dipergunakannya untuk memahami (ayat-ayat Allah) dan mereka mempunyai mata (tetapi) tidak dipergunakannya untuk melihat (tanda-tanda kekuasaan Allah), dan mereka mempunyai telinga (tetapi) tidak dipergunakannya untuk mendengar (ayat-ayat Allah). Mereka itu sebagai binatang ternak, bahkan mereka lebih sesat lagi. Mereka itulah orang-orang yang lalai.” (al-A`raaf: 179)

 Alhamdulillah, malam ini masjid Qaryah Balok menerima kunjungan sebuah NGO yang bertanggungjawab menjalankan misi dakwah di Filipina. Turut bersama dalam rombongan mereka, seorang saudara baru dari wilayah Mindanao Filipina. Beliau turut menyampaikan tazkirah berkisar pengalaman pengislamannya.

Beliau berbahasa Tagalog. Namun kuliahnya disampaikan di dalam bahasa Inggeris. Mujur beliau boleh berbahasa Inggeris walaupun sedikit pelat. Penterjemahannya pula oleh salah seorang ahli rombongan tersebut.

Menurutnya, sebelum memeluk Islam beliau merupakan seorang pelajar universiti di bidang pengajian teologi dakwah kristian. Setelah menamat pengajian, dia menjadi ketua paderi sebuah gereja di Mindanao. Tugas utamanya menyusup masuk ke dalam komuniti umat Islam di sana dan memurtadkan mereka. Pendapatannya amat lumayan kira-kira USD5000 sebulan. Ini tidak termasuk pendapatan lain seperti membaptis dan mengampunkan dosa. Tetapi semua itu ditinggalkan tatkala hidayah menyapa kemas dalam jiwa.

Lucu juga mendengar selorohnya: "Dulu saya mengampunkan dosa orang lain, sekarang saya pula yang meminta ampun."

Di antara sebab pengislamannya apabila dia mula sangsi dengan konsep triniti, konsep pengampunan dosa oleh paderi, persoalan mengapa Islam mengharamkan khinzir. Dia berperang dengan perasaan sendiri kerana banyak keraguannya tidak dapat dirungkai. Beberapa persoalan yang bermain di minda tidak mampu dijawab oleh paderi besar ditempatnya.

Setelah memeluk Islam melalui NGO tersebut, dia mengambil tanggungjawab untuk menyebarkan Islam di tempatnya. Menggantikan kerja-kerja dakyahnya dulu dengan kerja-kerja dakwah Islam. Apa yang menarik, dakwah dijalankan dengan mengetuk pintu setiap rumah di tempatnya dan menerangkan kebenaran Islam. Tidak terlalu lama, dalam jangkamasa 4 hingga 5 minit. Dakwah juga dijalankan di pondok-pondok polis dan dewan perbandaran. Ini satu strategi yang baik kerana dengan kefahaman Islam yang diperolehi, mereka dapat menjalankan dakwah dengan selamat tanpa sebarang gangguan. Setakat ini katanya, 6 orang pegawai polis telah memeluk Islam hasil kaedah dakwahnya itu.

Cita-citanya untuk mewujudkan sebuah pusat Islam untuk menjaga kebajikan umat Islam di tempatnya. Sekarang di tapak itu telah pun berdiri sebuah masjid hasil sumbangan umat Islam.

Insaf saya mendengar kata-katanya. Tentunya bagi dia yang pernah merasai kehidupan di alam 'jahiliah',  setelah berada di dalam suasana keimanan dan merasai perbezaan dua kehidupan itu,  menambahkan lagi keyakinan terhadap kebenaran Islam. Sebab itu apabila memeluk agama Islam, kita kebanyakan daripada mereka berpegang sekuatnya dengan agama ini. Mungkin kita yang telah mendapat Islam dengan mudah ini tidak merasai demikian. Namun demikian, kita bersyukur dengan nikmat Islam ini kerana jika tidak dilahirkan dalam Islam belum pasti kita dapat menerima hidayah ini. Mungkin kita pula menjadi penentang Islam yang kuat pula. Nad`uzubillah. 

“Kita semua adalah bersaudara di atas kalimah Laa Ilaha illallah, Muhammadur Rasulullah...”katanya mengakhiri kuliah malam itu.

Alhamdulillah...

0 comments:

Post a Comment