Sahabat Sejati

Monday, 28 February 2011

Memperingati 100 TAHUN Hassan Al-Banna


Tajuk : Memperingati 100 TAHUN Hassan Al-Banna
Penyusun : Riduan Mohd Nor
Penerbit : JUNDI RESOURCES (1706325-W)
Harga : RM8.00
M/S : 84

Buku kecil ini menemui pembaca sempena memperingati seratus tahun Imam Hassan Al-Banna (1906 - 2006), sosok manusia yang telah berjasa besar dalam mengasaskan perjuangan untuk menegakkan kembali khilafah Islam yang telah ditumbangkan pada tahun 1924.

Haasan al-Banna berjaya meredah belantara kecelaruan berfikir umat Islam di awal abad 20, menyatukan pelbagai aliran pemikiran di Mesir, merencanakan kembali manhaj perjuangan Islam dalam usaha menegakkan kembali kemuiaan Islam.

Hassan al-Banna telah menorah sejarah dengan jalur emas malah membenarkan janjinya kepada Allah SWT. Almarhum berkelana ke alam abadi selepas satu konspirasi membunuhnya pada 12 Februari 1949, beliau ditembak dalam keadaan yang cukup menyentuh perasaan, darah yang bergenang tumpah tidak dibenarkan dirawat oleh pihak berkuasa. Darah yang harum mewangi ini telah menjadi baja kepada sebuah kebangkitan Islam yang karya dan fikrah perjuangan Islam yang dicetuskan telah menjadi teks wajib generasi kebangkitan Islam pada dekad-dekad 1970-an dan dekad 1980-an, malah sehingga kini.

Tidak ada penjuru dunia yang tidak tersentuh dengan pemikiran almarhum kerana sejarah perjuangannya telah dipahat dengan seribu keteladanan seperti sabar, amanah, berani bersuara, menyantuni pengikut, kuat beribadat, pengarahan yang jelas serta semenjak kecil diasuh dengan lingkungan agama yang mengesankan kehidupan peribadinya.

Buku kecil ini disusun bukanlah untuk mengkultuskan dan mendewakan Hassan al-Banna seolah manusia tanpa palitan dosa dan kesalahan, namun secara jujur kita harus terbuka dan mengakui peranan almarhum dalam mengasaskan perjuangan Islam dalam dunia kontemporari, menubuhkan Ikhwanul Muslimin yang akhirnya menjadi ikon kepada gerakan Islam lain yang muncul di kemudian hari di pelbagai tempat peta umat Islam.

Bacalah dengan menyebut nama Tuhanmu!

0 comments:

Post a Comment