Sahabat Sejati

Wednesday, 18 August 2010

Solat tarawih yang istimewa

Di antara ibadat khusus yang ada di dalam bulan Ramadhan yang tidak terdapat di bulan lain ialah solat tarawih. Ia merupakan salah satu ibadat menghidupkan bulan Ramadhan. Ia dinamakan tarawih kerana para jemaah berehat selepas dua salam. Menurut riwayat, Rasulullah saw mengerjakan solat tarawih sebanyak lapan rakaat setiap malam tetapi apabila pulang ke rumah, baginda menyambung solatnya tetapi tidak dapat dipastikan berapakah bilangannya, kemudian diakhiri dengan witir. Hukumnya adalah sunat muakkad dan boleh dikerjakan sendirian.

Tujuan solat tarawih adalah untuk membiasakan diri melaksanakan ibadah malam. Sebagaimana namanya tarawih yang bermaksud rehat, maka ia tidak perlu dilakukan secara tergesa-gesa. Dan sebaik-baiknya sedikit renungan pendek atau tazkirah selepas empat rakaat, kemudian disambung semula bertarawih, ataupun tazkirah dilakukan selepas tamat solat tarawih sepertimana yang dilakukan oleh kebanyakan masjid dan surau hari ini. Semua ini adalah untuk mengambil peluang menyampaikan ilmu dan nasihat di atas kedatangan ramai ke masjid dan surau yang tidak kedapatan di bulan selain Ramadhan. Namun begitu, sesetengah tempat mewajibkan solat tarawih dilakukan sebanyak dua puluh rakaat semata-mata untuk untuk mengelakkan slot penyampaian tazkirah, dengan alasan ada tazkirah yang berbau politik.

Allah menjanjikan ganjaran yang besar kepada mereka yang menunaikan solat tarawih ini. Nilai ganjaran itu berbeza bagi setiap malam. Semakin hari, ganjarannya semakin besar. Tetapi apa yang berlaku sekarang semakin hampir ke penghujung Ramadhan jemaah semakin berkurangan, jika diawal Ramadhan masjid penuh sehingga melimpah keluar, kadang-kadang sehingga pihak jawatankuasa masjid berkira-kira untuk mencari dana bagi membesarkan masjid pada tahun hadapan. Masuk sepuluh akhir Ramadhan masjid menjadi lengang, inilah kesilapan yang sering berlaku saban tahun.

Disamping memberikan ruang bagi hamba-hamba-Nya mendapat ganjaran yang besar, solat tarawih juga diumpamakan sebagai senaman untuk menguatkan badan setelah seharian menahan diri dengan berlapar.

Imam Hasan al-Banna menyelesaikan pertelingkahan tarawih

Satu kisah masyhur yang perlu kita ambil pengajarannya. Kadang-kadang kita terlepas pandang dan menjadikannya satu masalah. Sedangkan natijahnya adalah amat besar kepada kesatuan umat Islam.

Semasa hayat Imam Hasan al-Banna, beliau pernah berhadapan dengan suatu peristiwa yang berlaku di bulan Ramadhan. Ahli Jemaah di sebuah masjid bertelagah soal rakaat Solat Tarawih, sama ada patut dibuat lapan atau dua puluh rakaat. Suasana begitu tegang sehingga timbul bahasa-bahasa yang keras. Akhirnya, apabila Imam Hasan al-Banna muncul, beliau ditanya oleh mereka yang bertelagah itu, mana satukah pendapat yang betul dalam hal ini? Beliau tidak terus menjawab masalah itu. Beliau berpendapat bahawa jika beliau membenarkan salah satu daripadanya bermakna beliau akan mengeruhkan suasana yang sedia tegang.

Sebaliknya beliau bertanya, “Apakah hukum solat tarawih dan apakah pula hukum menjaga kesatuan umat Islam?”

Mereka menjawab, “Solat tarawih itu sunat, manakala menjaga kesatuan umat Islam adalah wajib”.

Lantas Imam Hasan al-Banna menjawab, “Apakah kamu mahu mengorbankan kesatuan umat Islam yang wajib itu hanya kerana soal solat terawih yang sunat? Bagi yang mahu menunaikan lapan, tunaikan lapan, bagi yang mahukan 20, bebas juga berbuat demikian”.
Selesai satu permasalahan yang remeh.

Marilah sahabat sekelian kita memperbanyakkan amalan kita di bulan yang mulia ini. Hindarkanlah siang kita dengan perkara-perkara yang boleh membatalkan pahala puasa. Manakala hidupkanlah malam dengan pengabdian yang tulus kepada Allah SWT. Hentikan sengketa sesama kita, jadikan Ramadhan ini satu wasilah untuk kita bersatu atas nama agama. Semoga Ramadhan ini adalah yang terbaik. Pastikan...

0 comments:

Post a Comment