Sahabat Sejati

Monday, 9 August 2010

Jambori Amal Pahang kali ke - 13

“Letih!”

Itulah kalimah yang meluncur dari mulut saya tatkala tiba dirumah. Selama 3 hari saya berkampung di dalam hutan Kuala Kenau dalam program Jambori Amal Negeri Pahang. Bermula 6 – 8 Ogos, selama itulah saya berperang dengan agas yang rakus menggigit kaki dan tangan setiap malam. Merah berbintat-bintat.

Dilantik sebagai salah seorang urusetia, mengawal peserta seramai hampir 300 orang bukanlah satu kerja yang mudah. Rata-rata mereka berumur 7 – 17 tahun, berbagai karenah dan 1001 satu perangai yang terpaksa dihadapi.

Dengan kerjasama dari rakan-rakan yang lain, semuanya berjalan dengan lancar. Alhamdulillah.

Hari pertama

Saya tiba lewat petang. Setelah membina khemah, terus turun ke sungai untuk mengambil wudhuk kerana azan maghrib telah berkumandang dilaungkan oleh salah seorang peserta. Setelah selesai solat maghrib diikuti pula dengan kuliah sebagai pengisian yang telah disampaikan oleh Ustaz Saharudin Mohamad, beliau adalah Timbalan Pengarah Jabatan Amal Pahang.

Ketika para peserta menikmati makan malam, kami urusetia bermesyuarat untuk merangka dan mengemaskini aktiviti-aktiviti yang akan dilakukan esok.
Pukul satu pagi saya turun ke sungai untuk mandi bersama 3 lagi rakan. Badan melekit dan gatal-gatal. Itulah kesempatan yang ada.
Ustaz Saharudin mengimamkan solat maghrib


Sebahagian urusetia

Hari kedua

Kuliah subuh


Sesi riadah pagi yang dipimpin oleh abuikhwanTimbalan Pengarah 4 Amal Pusat, saudara Azwan Ismail merasmikan Jambori Amal Pahang kali ke- 13 seterusnya melancarkan Kadet serta Briged Amal Pahang.

Segak bergayaabuikhwan

Hari ketiga


Pertandingan pertolongan cemas

Setiausaha DPP Pahang, Ustaz Junaidi Ishak merasmikan penutup jambori kali ini

Insya-Allah jumpa semula di Temerloh pada tahun hadapan

0 comments:

Post a Comment