Sahabat Sejati

Tuesday, 31 August 2010

Merdeka! Merdeka!


Tanggal tiga puluh satu
Bulan lapan, lima puluh tujuh
Merdeka! Merdeka!
Tetaplah merdeka
Ia pasti menjadi sejarah...

Berkumandang lagu... berselang-seli laungan Merdeka! Merdeka!

Jika di analogikan kepada manusia, usia 53 tahun adalah satu usia yang melebihi tahap kematangan. Tentu banyak pengalaman dan pembelajaran yang telah di kutip semasa dalam perjalanan kehidupan.

Sukar untuk saya sembunyikan, betapa berbunga perasaan yang hadir. Mengenang usia kemerdekaan negara yang tercinta ini telah punmenjangkau 53 tahun. Ribuan kesyukuran saya panjatkan di atas nikmat kemerdekaan ini, terungkailah belenggu penjajahan, terlucutlah simpulan jahiliah barat yang mengikat watan ini. Itu jika diukur dari sudut kemerdekaannya daripada belenggu penjajahan.

Kemerdekaan bukanlah sesuatu yang murah harganya. Kemerdekaan adalah hasil dari perjuangan, perjuangan pasti memerlukan pengorbanan baik harta, masa, tenaga, buah fikiran, hatta nyawa sekalipun. Bukan sedikit darah dan air mata yang tumpah membasahi bumi tercinta ini, demi sebuah kebebasan.

Namun, pergorbanan ini tidak memberi apa-apa jika kita tidak menghayati erti kemerdekaan sebenar. Apa yang kita lihat senario hari ini, kemerdekaan hanyalah sekadar sambutan dengan acara hiburan. Pertunjukan bunga api, jeritan merdeka! Merdeka! serta konsert artis, hanya itu sahaja tanda cintakan negara, ‘tetapi yang berkumpul di bawah pentas entah apa aksinya...’

“Itulah lumrah yang berlaku apabila menjelang 31 Ogos...” kata seorang pakcik yang prihatin.

Amat jarang nikmat kemerdekaan ini disambut dengan majlis kesyukuran kepada Allah SWT. Jika ditanya, pernahkah kita sujud kesyukuran kerana nikmat kemerdekaan ini, jawapannya... tepuk dada tanya iman. Demikianlah kita sering lupa dan lalai dengan nikmat kesenangan, Allah SWT hanya diingati apabila ditimpa kesusahan.

Rasulullah saw bersabda:

“Peliharalah Allah nescaya engkau dapati-Nya berada di hadapanmu, menyertai dan menolongmu. Kenallah Allah pada masa lapang, nescaya Dia kenal pada masa susah dikala dirimu sedang menghadapi perkara yang sukar.” (Riwayat at-Tirmidzi)

Hakikat sebuah merdeka

Saya ingin berkongsi satu kisah hakikat kemerdekaan...

Bilal bin Rabah (hamba kulit hitam) adalah di antara tujuh orang yang pertama menzahirkan keIslaman secara terangan meskipun diancam oleh kafir musyrik.

Apabila mengetahui hambanya, Bilal telah memeluk Islam, tuannya telah menyeksa Bilal dengan memakaikan baju besi dan kemudian dijemur di tengah padang pasir yang sangat panas. Ketika ditanya tentang pegangan agamanya, Bilal tetap mengatakan Ahad! Ahad! (Allah Yang Esa). Bilal kemudian diseret ke lereng-lereng gunung tetapi beliau tetap dengan pegangannya. Imannya utuh tidak bergoncang sedikit pun. Melihat tiada apa perubahan berlaku dalam diri Bilal, mereka kemudian mempertingkatkan lagi seksaan dengan meletakkan batu besar di atas dadanya yang terjemur di bawah terik pancaran matahari. Namun tiada yang keluar dari mulutnya kecuali Ahad! Ahad!.

Apabila Saiyidina Abu Bakar di beritahu tentang seksaan yang dialami oleh Bilal, beliau terus berjumpa dengan Umaiyah lalu meminta Bilal dijual kepadanya. Lalu Umaiyah menjual Bilal dengan harga sembilan uqiyah emas. Setelah itu Saiyidina Abu Bakar membebaskan Bilal.

Demikianlah, membebaskan diri dari perhambaan sesama makhluq kepada ketundukkan kepada Allah SWT, mengguna pakai hukum dan peraturan Allah SWT dari terikat dengan undang-undang jahiliah. Itulah hakikat kemerdekaan sebenar.

Merdekakan diri

Hari ini, apakah erti kemerdekaan jika ditanya? 53 tahun berbagai kejayaan telah kita kecapi. Tetapi apakah selama itu kita telah mengukuhkan akar tunjang yang menunjam. Bebaskan akal dari belenggu nafsu, lepaskan lilitan diri dari ideologi barat dan sekular. Keimanan dan ketaqwaan kepada Allah SWT itulah akar tunjangnya. Kita mahukan kemajuan, tiada siapa yang menolak kemajuan dan pembangunan, kerana Islam juga menuntut kemewahan dan kemajuan, tetapi yang seiring dengan kehendak agama.

Kemunduran dan kesengsaraan boleh menyebabkan rasa kehambaan kepada Allah berpindah kepada kehambaan sesama manusia. Oleh itu, dasarilah pembangunan dan kemajuan dengan lantai keimanan disuburi dengan baja ketaqwaan. Pasti lahir generasi merdeka yang tunduk kepada Allah SWT.

Allah SWT menyatakan:

“Tiap-tiap yang bernyawa pasti akan merasai mati, dan bahawasanya pada hari Kiamat sahajalah akan disempurnakan balasan kamu. Ketika itu sesiapa yang dijauhkan dari neraka dan dimasukkan ke syurga maka sesungguhnya dia telah berjaya, dan (ingatlah bahawa) kehidupan di dunia ini (meliputi segala kemewahannya dan pangkat kebesarannya) tidak lain hanyalah kesenangan bagi orang yang terpedaya.” (ali-Imraan:185).

Ketika itu sesiapa yang dijauhkan dari neraka dan dimasukkan ke syurga maka sesungguhnya dia telah berjaya. Itulah sebenar-benarnya kemerdekaan...

0 comments:

Post a Comment