Sahabat Sejati

Wednesday, 11 August 2010

Islam Liberal dan Pluralisme AgamaSatu isu yang telah disebutkan oleh Dr. Yusof al-Qardhawi yang menyatakan umat Islam hari ini tidak berperang dengan pedang dan senjata sebaliknya berperang dengan menggunakan pemikiran. Serangan pemikiran yang dilalui oleh umat Islam kini sudah di tahap parah dan memerlukan rawatan segera dari sudut kesedaran dan kefahaman mengenai serangan pemikiran ini sekaligus mengkaji cara bagaimana mendepaninya.

Matlamat Ghazwatul Fikri atau perang filsafat kebudayaan dan agama ini telah dihalakan kepada Islam, tidak lain ialah untuk menghancurkan kekuatannya di lapangan pemikiran, sehingga cara berfikir umat itu akhirnya mewarisi pemikiran penjajah.

Anwar al-Jundi telah menyatakan: “mereka (orientalis) telah membuat satu rancangan yang halus dan teratur bagi menyerang umat Islam, serangan-serangan itu telah meresap dan mengalir ke dalam fikiran dan kehidupan umat Islam dengan perlahan tetapi berkesan. Langkah-langkah seperti ini akhirnya meluas ke bidang kebudayaan, persuratan, pelajaran iaitu dengan cara menghantar anak-anak Islam ke luar negeri, dan pembebasan wanita dari ikatan-ikatan agamanya dan memberi hak yang sama seperti lelaki.”

Mulailah kedengaran suara-suara orientalis dan missionary Kristian untuk membaratkan umat Islam dan oleh sebab agama Islam itulah yang dianuti oleh seluruh umat di dunia Arab, serta Islam pula menjadi asas kebudayaan, filsafat dan kesemua perkaranya, maka kegiatan mereka pun ditumpukan kepada seluruhnya.

Islam Liberal merupakan penyamaran bentuk baru fahaman Muktazilah yang dikembangkan melalui penulisan dan wacana ilmu serta mendapat dukungan daripada musuh-musuh Islam seperti Ford Foundation dan Conrad, ditunjang pula oleh regim umat Islam yang berselimut dan senafas dengan musuh Islam.

Plural agama pula semakin menampakkan wajah hodohnya di negara ini. Dengan menggunakan alasan masyarakat majmuk, merapatkan jurang integrasi antara kaum dan agama, memaut perpaduan antara etnik.

Buku ini bertujuan mendedahkan isu tentang pemalsuan aqidah yang sedang menerobos dan merosakkan aqidah ummah. Serangan pemikiran ini berbeza dengan apa yang difahami dan dipelajari dalam kitab-kitab kuning yang diajar oleh tuan-tuan guru, pondok, surau, masjid-masjid seperti fahaman Muktazilah, Qadariyah, Syiah, Isma`iliah, Batiniah, Jabariah, Zaidiah dan pelbagai penyelewengan aqidah yang berlaku di zaman pertengahan.

Oleh kerana itu, diharap buku ini mampu memberi suatu input yang baik lagi bermanfaat kepada pembaca budiman. Bahkan mampu menyedarkan kita akan peri pentingnya kita berperanan dalam menangkis serangan pemikiran yang bermaharajalela dalam minda umat Islam hari ini.

Judul : Islam Liberal dan Pluralisme Agama
Pengarang : Ridhuan Mohd Nor
: Ahmad Adnan Fadzil
Penerbit : JUNDI RESOURCES (1706325-W)
Cetakan : Angkatan Edaran Ent. Sdn Bhd

0 comments:

Post a Comment