Sahabat Sejati

Thursday, 9 June 2016

Hujan menghidupkan bumi, al-Quran menghidupkan hati..

 
 foto hiasan ~ sumber

Hujan sudah pun berhenti. Tetapi cuaca masih lagi mendung dengan awan kelabu yang mengandung air. Saya andaikan bila-bila masa ia boleh tumpah membasahkan serata halaman. Hujan tadi pun agak lebat juga, dari awal petang sehingga ke waktu maghrib, barulah hujan mulai tampak sidang dengan rintik-rintik halus. Serasa kedinginan yang menyelimuti suhu kepanasan, apatah lagi sudah sekian lama ia ditagih oleh makhluk alam.

Saya melihat hujan yang turun dengan perasaan yang sukar digambarkan. Ia bukan sekadar air yang mencurah dari langit Ilahi lalu menerjah ke bumi, ia umpama 'menghidupkan' kembali bumi yang gersang. Makhluk alam pula seolah-olah merayakan titisan rahmat Tuhan ini. Burung-burung berterbangan riang,sang katak dan mergastua berbalas sahutan, manakala pepohon kelihatan segar dengan dedaun yang hijau mekar menari-nari disapa angin dingin.

Firman Allah SWT:

“Dan Allah menurunkan hujan dari langit, lalu Ia menghidupkan dengan air hujan itu akan bumi sesudah matinya; sesungguhnya pada yang demikian itu terdapat satu tanda (yang membuktikan kebijaksanaan Allah) bagi kaum yang mendengar (peringatan ini dan memahaminya).”(al-Nahl :65)

Firman-Nya lagi:

“Dan di antara tanda-tanda kekuasaan-Nya, engkau melihat bumi kosong sepi (dalam keadaan kering dan tandus), maka apabila Kami menurunkan hujan menimpanya, bergeraklah tanahnya serta suburlah tanamannya. Sesungguhnya Allah yang menghidupkannya sudah tentu berkuasa menghidupkan makhluk-makhluk yang telah mati; sesungguhnya Ia Maha Kuasa atas tiap-tiap sesuatu.” (Fussilat :39) 

Teringat ungkapan guruku: "Sebagaimana bumi yang memerlukan air dari langit untuk hidup, maka begitulah hati manusia yang memerlukan wahyu (al-Quran) dari langit agar sentiasa hidup."

Allah SWT menurunkan hujan dari langit supaya bumi menjadi hidup subur, maka keluarlah dari bumi yang subur itu tumbuh-tumbuhan yang menjadi rezeki untuk sekelian makhluk. Begitu juga al-Qur'an yang mulia diturunkan oleh Allah SWT untuk subur hidupkan jiwa dan akhlak manusia supaya mendapat kemuliaan di atas muka bumi ini. Lebih daripada itu untuk mendapat kenikmatan syurga di akhirat nanti. 

Iman itu umpama tumbuhan, jika disirami air ia akan subur dan menghijau indah, begitulah juga jika sebaliknya. Jiwa manusia jika sentiasa disirami dengan curahan ilmu, maka terpancarlah keindahan akhlak, begitulah juga sebaliknya.

Moga Allah SWT mengurniakan taufik dan hidayah-Nya kepada kita, dijauhi kita dari kebencian terhadap agama-Nya, amiinn.

1 comments:

Kakzakie Purvit said...

Begitulah sinonimnya bumi dgn hujan dan iman kita dengan al-Quran. Kandungan al-quran itu adalah aturan hidup yg perlu kita ikut dan telah disusun indah buat kita hambaNya.

Post a Comment