Sahabat Sejati

Monday, 20 June 2016

Semoga mendapat taqwa

Alhamdulillah, dengan izin dan limpahan rahmatnya, sekali lagi kita dipertemukan dengan bulan yang dipenuhi dengan keberkatan dan keampunan. Ramadhan adalah satu anugerah yang tidak ternilai yang dikurniakan kepada umat Muhammad saw. Allah SWT telah memfardhukan puasa di dalam bulan ini dan solat malam di dalam bulan itu sebagai satu tatawwuk (ibadah mendekatkan diri kepada Allah dan sunnah Rasul-Nya - solat terawih dan lainnya). 

Maka, amat rugi jika dengan kesempatan yang masih diberikan ini, lalu disia-siakan. Berlalunya bulan ini tanpa mengambil sebarang kebaikan dan ruang kebajikan yang banyak ditawarkan adalah satu sikap yang tidak sewajarnya pada diri yang bergelar Muslim. Ingatlah peristiwa bagaimana Rasulullah saw ketika mendaki tangga-tangga mimbar masjid baginda saw, mengaminkan satu persatu yang disebutkan oleh Jibril as. 

Dari Ka’ab Bin ‘Ujrah ra. katanya: Rasulullah saw bersabda: Berhimpunlah kamu sekalian dekat dengan mimbar. Maka kami pun berhimpun. Lalu beliau menaiki anak tangga mimbar, beliau berkata: Amin. Ketika naik ke anak tangga kedua, beliau berkata lagi: Amin. Dan ketika menaiki anak tangga ketiga, beliau berkata lagi: Amin. Dan ketika beliau turun (dari mimbar) kami pun bertanya: Ya Rasulullah, kami telah mendengar sesuatu dari tuan pada hari ini yang kami belum pernah mendengarnya sebelum ini. Lalu baginda menjawab: “Sesungguhnya Jibrail as telah membisikkan (doa) kepadaku, katanya: Celakalah orang yang mendapati bulan Ramadhan tetapi dosanya tidak juga diampuni. Lalu aku pun mengaminkan doa tersebut. Ketika aku naik ke anak tangga kedua, dia berkata lagi: Celakalah orang yang (apabila) disebut namamu di sisinya tetapi dia tidak menyambutnya dengan salawat ke atasmu. Lalu aku pun mengaminkannya. Dan ketika aku naik ke anak tangga yang ketiga, dia berkata lagi: Celakalah orang yang mendapati ibubapanya yang sudah tua atau salah seorang daripadanya, namun mereka tidak memasukkan dia ke dalam surga. Lalu aku pun mengaminkannya. (Riwayat al-Hakim dan sanadnya Sahih) 

Apakah tidak terdetik dihati kita merasa gerun dengan amaran ini. Oleh itu, berusahalah seupaya untuk mengisi ruang-ruang di dalam bulan ini dengan sembahan ibadah yang cukup untuk menagih keampunan Allah SWT. 

Boleh jadi, Ramadhan kali ini merupakan Ramadhan terakhir bagi kita. Tiada yang mampu menjamin kita akan berjumpa dengan Ramadhan tahun berikutnya. Oleh karena itu nikmat yang sangat agung ini hendaknya kita syukuri. Kita mensyukurinya dengan memanfaatkan bulan ini untuk melaksanakan perintah-perintah Allah dan meninggalkan larangan-Nya. Kita harus bersungguh-sungguh untuk mengisinya dengan amalan ketaatan. Pergunakanlah madrasah tarbiyah ruhiyah ini sebagai tangga untuk mendaki puncak mencapai anugerah taqwa yang didamba.

0 comments:

Post a Comment