Sahabat Sejati

Saturday, 14 June 2014

Bicara santai : Selamat berjaga malam


Sepak mula pertandingan bolasepak Piala Dunia sudah pun membuka tirai. Pagi tadi telah pun berlangsung perlawanan pertama. Nampak gaya ramailah yang terpaksa berjaga malam untuk menonton perlawanan pasukan pilihan masing-masing. Yalah, empat tahun sekali.

Islam tidak pernah menyekat untuk berhibur. Islam sentiasa membuka ruang kepada mereka yang meminati bidang sukan. Tidak salah mahu menonton perlawanan bolasepak Piala Dunia. Tontonlah, jangan sampai tertinggal sembahyang subuh sudahlah. Ataupun gara-gara berjaga malam, maka banyak pula membuta di tempat kerja kerana mengantuk sehingga menjejas prestasi kerja. Itu yang kita tidak mahu.

Kemudian alang-alang bangun mahu menonton bola, apa kata buat sembahyang tahajjud dulu. Tidak lama, dua rakaat pun dah cukup. Tetapi tidak mahu sembahyang tahajjud pun tak apa, tidak boleh nak paksa-paksa, ibadah sunat. Namun, seperti yang saya katakan tadi, alang-alang sudah bangun, apa salahnya cari sedikit rahmat dan kasih sayang-Nya di waktu dinihari dengan mengerjakan sekurang-kurangnya dua rakaat. Mana tahu berkat bangun malam lalu sembahyang dua rakaat selama sebulan ini akhirnya menjadi kebiasaan, lalu diteruskan untuk malam-malam seterusnya. Insya-Allah.

Ada pula yang terlebih nak seronok dan berhibur, tiba-tiba melakukan perbuatan syirik pula. Tentu ada yang terkejut dengan kenyataan ini. Maksud saya, ada yang membuat ramalan kepada kemenangan sesuatu pasukan. Jika sekadar meramalkan kemenangan berdasarkan melalui pemerhatian seperti profil pasukan, pemain bintang atau prestasi semasa, itu tiada masalah. Saya bicarakan seumpama ada yang menggunakan haiwan seperti sotong, unta, anjing, ikan lumba-lumba dan sebagainya sebagai objek meramal kemenangan pasukan yang bertanding. Saya tidak kisah jika yang melakukannya itu adalah orang bukan Islam. Tetapi dibimbangi jika ada orang Islam yang terpengaruh sama. Wal`iyuzubillah.

“Ala.. main-main je, bukannya serius.”

“Sekadar suka-suka, tak percaya pun.”

Apa pun alasan kita, yang pasti jangan sampai kita terlupa di dalam ajaran Islam ada perkara-perkara yang tidak boleh dibuat gurauan. Ada perkara yang sekadar main-main tetapi natijah dikira sungguh-sungguh dan mengundang dosa terutama dalam perkara yang melibatkan aqidah. Mudah-mudahan kita semua mengambil peringatan mengenai perkara ini. 

Selamat menonton.

0 comments:

Post a Comment