Sahabat Sejati

Thursday, 31 May 2012

Ujian, semoga aku dekat pada-Mu...


Tidak semua perkara buruk mengiringi sebuah musibah. Adakalanya Allah SWT menjadikan musibah sebagai cara untuk menunjukkan kasih sayang-Nya. Pelik mendengar ungkapan ini, termanggu-manggu saya memikirkannya. Namun, kebenarannya tidak dinafikan.

Jika seseorang melakukan sesuatu yang boleh menyebabkan kita bersedih atau mendatangkan kesusahan kepada diri kita, tentu kita mengatakan bahawa dia telah berlaku zalim. Tetapi tidak bagi Allah, Dia menimpakan musibah kepada seseorang sebagai tanda kasih sayang-Nya. Ujian seseorang berdasarkan iman yang dimiliki. Semakin kental iman di dada, semakin berat ujian dan musibah yang tertimpa.

Daripada Said bin Abi Waqqas ra, beliau berkata: “Aku pernah bertanya: “Wahai Rasulullah, siapakah orang yang paling keras cubaannya? Baginda menjawab: Para Nabi, kemudian orang pilihan, dan orang pilihan lagi. Maka, seseorang itu akan diuji menurut agamanya. Apabila agamanya merupakan yang kuat, maka cubaannya juga berat. Dan apabila dalam agamanya ada kelemahan, maka dia akan diuji menurut agamanya. Tidaklah cubaan itu menyusahkan seorang hamba sehingga dia meninggalkannya berjalan di atas bumi dan tiada satu kesalahan pun pada dirinya.” ( Riwayat Ibnu Majah)

Apabila kita ditimpa sakit fizikal, sudah pasti kita akan bertemu dengan doktor untuk mendapatkan rawatan. Bahkan jika lebih parah, kita akan bertemu pula dengan doktor pakar. Bagaimana jika kita ditimpa sakit batin, kerunsingan yang membusung di dalam dada. Kepada siapakah kita akan mengadu? Tentulah kepada Allah SWT, Tuhan Yang Maha Berkuasa. Kita akan mengadu, merintih dan kembali kepada-Nya.

Kadang-kadang kita merasa kehilangan khusyuk dalam ibadat, lalu Allah SWT jentikkan sedikit ujian, ketika itulah bulatnya hati kita kepada-Nya. Lalu kita berdoa seperti kita sudah tiada siapa lagi selain-Nya. Ketika itulah bersungguhnya kita memohon, nikmatnya ketika sujud, nikmatnya menangis di hadapan Allah ketika bangun di tengah malam, merasa manisnya kekhusyukan dalam beribadat dan merasa manisnya iman yang ikhlas. Dan semua itu sukar untuk dimiliki melainkan ketika kita diuji dengan musibah.

Ibnu Abi Dunya menyebutkan daripada Ibnu Mas`ud ra. yang berkata: “Aku pernah duduk bersama Rasulullah saw, lalu baginda tersenyum. Kami bertanya: “Wahai Rasulullah, kenapa engkau tersenyum?” Baginda menjawab: “Kerana hairan dengan keluh kesah seorang Mukmin kerana sakit yang dideritainya. Jika dia mengetahui apa yang ada di dalam sakit, maka dia akan lebih suka hingga dia bertemu dengan Allah.” (Ibnu Abi Dunya)

"Tiadalah seorang Muslim menderita kelelahan, sakit, kerisauan, kesedihan, seksaan, gelisah sehinga duri yang mengenainya melainkan Allah menghapuskan dengannya dosa-dosanya.” (Riwayat Bukhari dan Muslim daripada Abu Sa`id dan Abu Hurairah)

Oleh itu rasakanlah di dalam sanubari, sesungguhnya kebanyakan ujian yang kita rasakan buruk kepada kita sebenarnya ia membawa kita dekat kepada Allah SWT.

Mudah-mudahan begitu kehendaknya...

0 comments:

Post a Comment