Sahabat Sejati

Sunday, 20 May 2012

Aku cinta pada...


Cinta...

Sebuah perkataan yang memaknakan kehidupan manusia. Ia suatu perasaan jiwa yang dianugerahkan oleh Allah SWT kepada sesiapa sahaja. Di dalam cinta terkandung kegembiraan, kebahagiaan dan ketenangan. Cinta juga dimaknakan dengan tarikan, keinginan dan keterikatan, kerana ia mengikat kepada sesuatu yang dicintai.

Seringkali kalimat cinta dilafazkan oleh seiapa sahaja tanpa batasan masa. Biarpun kadang-kala ia terungkap tanpa pengertian makna yang tersirat disebaliknya. Namun ia tetap akan terucap sehinggalah akhir usia dunia ini.

Cinta tidak mungkin dipelajari, kerana ia adalah fitrah perasaan semulajadi seorang manusia. Ia hadir dengan sendiri. Sebagaimana ibu bapa yang menumpahkan perasaan kasih sayang kepada anak-anak, perlukah kedua mereka mempelajari bagaimana perasaan kasih sayang itu? Semestinya tidak kerana perasaan kasih sayang itu hadir dengan sendiri. Semuanya anugerah Allah yang Maha Kasih Sayang.

Perasaan menyintai dan ingin dicintai adalah lumrah dan keperluan semulajadi manusia. Hati memerlukan cinta sebagaimana jasad yang memerlukan makanan dan minuman. Cinta akan membawa pemiliknya berusaha dan berkorban untuk mencapai apa yang dicintai. Apabila rasa cinta telah menyelinap ke dalam diri, maka bermulalah segala keindahan dalam kehidupan dan pada yang dicintai. Cinta memang indah kerana ia adalah ciptaan Yang Maha Indah iaitu Allah SWT. Bukankah Allah itu indah dan sukakan keindahan? Sesungguhnya keindahan Allah SWT terletak pada sifat-sifat kesempurnaannya.

Allah SWT menciptakan cinta, maka Dialah yang mengetahui rahsia cinta itu. Dia yang mengurniakan rasa cinta, Dia juga yang menganugerahkan ‘hukum’ cinta. Walau dimana dan apa jua keadaan, andai mematuhi ‘hukum’ cinta, maka ianya akan indah dan terpelihara. Cinta mestilah dibina atas dasar cinta kepada Allah atau lebih tepat cinta Allah mesti mengatasi segala-gala kecintaan.

Cinta yang hakiki 


Firman Allah SWT: “Dijadikan indah pada (pandangan) manusia kecintaan kepada apa-apa yang disenangi, iaitu wanita-wanita, anak-anak, harta yang banyak dari jenis emas, perak, kuda pilihan, binatang-binatang ternak dan sawah ladang. Itulah kesenangan hidup di dunia, namun disisi Allah tempat kembali yang paling baik.” (Ali-Imran: 14) 

Adakah manusia dilarang untuk mencintai apa yang disebutkan dalam ayat di atas. Tentu sekali tidak! Kerana semuanya adalah nikmat kehidupan yang dianugerahkan oleh Allah SWT kepada para hamba-Nya. Namun kecintaan kepada nikmat duniawi itu mestilah tidak mengatasi cinta kepada Allah.

Allah SWT tidak zalim, bahkan Dia melimpahkan sifat kasih sayang. Dia tidak menuntut hamba-Nya mencintai-Nya sehingga mengabaikan cinta yang lain. Ini kerana perasaan cinta adalah fitrah semulajadi seperti yang disebutkan dalam ayat di atas. Allah SWT tidak menghalangi cinta kepada sesiapa pun asalkan ia mengikut syariat.

Suami tidak dilarang mencintai isteri, bahkan ianya amat dituntut. Namun cinta kepada isteri janganlah sampai melebihi cinta kepada Allah. Mencintai sesama Muslim juga dituntut tetapi mestilah didasari dengan cinta kepada Allah. Semakin besar cinta kepada Allah, maka semakin kuat tautan ukhuwah sesama saudara seagama. Begitu juga dengan perkara-perkara yang lain, cinta kepada anak-anak, harta, emas dan perak, haiwan ternakan dan sebagainya mestilah didasari dengan cinta kepada Allah. Letakkan semuanya di bawah cinta kepada Allah SWT.

Sesungguhya cinta kepada Allah adalah pergantungan hati yang mutlak kepada-Nya sehingga melahirkan kedamaian dan ketenangan tatkala terasa diri dekat kepada-Nya. Manakala timbul perasaan resahdan gelisah ketika terasa jauh dari-Nya. Inilah nilai cinta yang hakiki, iaitu rindu kepada-Nya yang sentiasa menggetarkan perasaan.

Andai memiliki cinta seperti ini maka layaklah kita menyahut panggilan-Nya:

“Hai jiwa yang tenang. Kembalilah kepada Tuhanmu dengan hati yang puas dan diredhai-Nya. Maka masuklah ke dalam jamaah hamba-hamba-Ku, dan masuklah ke dalam syurga-Ku.” (al-Fajr: 27-30) 

Insya-Allah, mudah-mudahan...

0 comments:

Post a Comment