Sahabat Sejati

Thursday, 3 May 2012

Malasnya...

Pesan guruku: “Bisikan syaitan yang paling mudarat pada seseorang itu ialah perasaan malas. Apabila terasa malas pada waktu ketika kita sepatutnya mengerjakan sesuatu, sedarlah kita sedang melayan bisikan syaitan. Apabila kita melayan bisikan syaitan, pelbagai khayalan akan bermain di minda. Tangguh dahulu, tidur sebentar, bancuh kopi dulu, layar internet dulu, tunggu rancangan televisyen tamat dahulu, rasa nak ke tandas, telefon berbunyi dan sebagainya. Petua mengatasinya mudah, SENYUM dan kuncikan minda dan teruskan dengan kerja yang sepatutnya dilakukan. Selepas 5 minit, insya-Allah bisikan syaitan akan menghilang, dan kita akan mendapat momentum untuk menghabiskan tugas yang ada di tangan.”

Malas sebenarnya berpunca dari syaitan. Syaitan melatih nafsu manusia agar menjadi malas sama ada malas beribadat atau malas menunaikan tanggungjawab dan amanah yang dipikul.

يعقد الشيطان على قافية رأس أحدكم إذا هو نام ثلاث عقد يضرب مكان كل عقدة عليك ليل طويل فارقد فإن استيقظ فذكر الله انحلت عقدة فإن توضأ انحلت عقدة فإن صلى انحلت عقدة فأصبح نشيطا طيب النفس وإلا أصبح خبيث النفس كسلان 
“Syaitan mengikat atas belakang kepala seseorang kamu ketika ia tidur sebanyak tiga ikatan. Sambil syaitan berkata pada setiap ikatan, ‘malam masih panjang maka tidurlah’. Apabila seseorang kamu terjaga dari tidur, lalu menyebut nama Allah nescaya akan terlerai satu ikatan. Jika ia mengambil wuduk nescaya terlerai satu ikatan lagi dan sekiranya ia solat nescaya terlerailah semua ikatan. Maka ia bangun waktu pagi dalam keadaan rajin cergas serta baik hatinya. Jika ia tidak (melakukan begitu), nescaya ia bangun pagi dalam keadaan buruk jiwanya sambil rasa malas.”

Marilah kita saling-mengingatkan orang di sekeliling kita yang kelihatan malas, berkata malas untuk mengerjakan sesuatu, terlalu santai sehingga lalai bahawa mereka sedang melayan bisikan syaitan yang dahsyat.

“Ya Allah, aku berlindung kepada-Mu daripada perasaan risau dan sedih, aku berlindung kepada-Mu dari sifat lemah dan malas, aku berlindung kepada-Mu daripada sifat takut dan lokek, aku berlindung kepada-Mu daripada tekanan hutang dan kezaliman manusia.” (HR Abu Dawud)

“Malasnya nak menulis kebelakangan ini. Mungkin saya juga sedang melayan bisikan syaitan, nad`uzubillah...”

0 comments:

Post a Comment