Sahabat Sejati

Saturday, 5 May 2012

Al-Fatihah, kematian itu pasti


Semalam kita dikejutkan dengan pemergian pelakon dan pelawak iaitu Husni bin Mohd Rawi atau lebih dikenali dengan Bob Kuman. Beliau disahkan meninggal dunia pada jam 4.38 petang semalam.

Kematian artis komedi ini yang berusia 40 tahun disahkan jururawat yang menjaganya sejak 15 April lalu, Mohd Farid Hamzah.

Bob dilaporkan pernah berkata tahap kesihatannya menurun sejak terjatuh di set penggambaran drama “Jangan Pandang Belakang Congkak” di Hulu Langat tahun lalu.

Jenazah beliau dimandi dan disembahyangkan di Masjid Kota Damansara, Petaling Jaya, Selangor sebelum dibawa ke rumah keluarga arwah di 1763 Kampung Sega Tengah, 71200 Rantau Negeri Sembilan untuk dikebumikan di sana.


Hari ini pula saya dikejutkan dengan berita kedua, pemergian sahabat sekampung yang juga teman sepermainan semasa kecil. Difahamkan beliau mati lemas kerana terjatuh ke dalam sungai semasa memancing. Benar-benar terkejut, semacam sukar untuk mempercayai berita ini tatkala ia singgah di telinga.

Saya tidak banyak kenangan dengannya kerana hanya sempat bersekolah di peringkat rendah. Selepas itu kami terputus hubungan setelah saya berhijrah ke tempat lain. Namun begitu persahabatan kami tidak terputus, seringkali saya berbual dengannya tatkala bertemu sewaktu pulang ke kampung.

Al-Fatihah buat Bob dan sahabat saya...

Saya bermuhasabah diri, yakin dan percaya semua ini mengingatkan saya bahawa kita boleh mati bila-bila masa sahaja. Esok? Lusa? Beberapa minit lagi? Mati tidak mengenal usia tua atau muda, miskin atau kaya. Yang sihat atau sakit. Yang bekerja atau sedang belajar. Bila tiba masa kita, Malaikat Maut pasti menjelma dan merentap nyawa kita. Tatkala itu, tiada apa yang berguna. Mahu menjerit minta ditangguhkah saat kematian kita?

Sahabat-sahabatku, sementara masih diberikan masa, sementara badan masih bernyawa, marilah kita sama-sama menyemai seberapa banyak amalan yang akan dibawa. Taat dan patuh pada perintah-Nya dan meninggalkan segala tegahan-Nya.

Insya-Allah, mudah-mudahan kita semua menjadi insan yang terpilih untuk menerima rahmat-Nya di akhirat nanti, di saat tiada sebarang pertolongan melainkan dengan izin-Nya.

“Tiap-tiap yang bernyawa akan merasai mati dan bahawasanya pada Hari Kiamat sahajalah akan disempurnakan balasan kamu. Ketika itu sesiapa yang dijauhkan dari Neraka dan di masukkan ke Syurga, maka sesungguhnya ia telah berjaya. Dan ingatlah bahawa kehidupan di dunia ini meliputi segala kemewahannya dan pangkat kebesarannya tidak lain hanyalah kesenangan bagi orang-orang yang terpedaya.” (Ali-Imran: 185)

1 comments:

Anonymous said...

Innalillah.

Post a Comment