Sahabat Sejati

Wednesday, 23 May 2012

Tunjukkan Aku Jalan Ke Syurga


Tajuk : Tunjukkan Aku Jalan Ke Syurga
Penulis : PANEL PENULIS MASTIKA
Penerbit : UTUSAN KARYA Sdn Bhd
M/S : 209
Harga : RM 12.90

Dalam hidup ini, kita sering berada di persimpangan. Jalan ke kiri atau ke kanan. Semua berliku, bersimpang-siur dan tidak diketahui hujungnya. Jika boleh, kita ingin memilih jalan yang akan menuju ke arah memenuhi tuntutan dunia. Kita mahu yang nampak di mata dan boleh disentuh, yang boleh membahagiakan hati dan nafsu.

Tetapi rupa-rupanya, hidup ini tidak begitu. Biarpun di pertemukan dengan simpang demi simpang, jalan yang bercabang serta berliku, kita hanya mempunyai satu jalan sahaja. Jalan itu adalah jalan yang lurus dan cerah hujungnya. Jalan yang menuju ke arah kebahagiaan di dunia dan akhirat, bukannya di dunia sahaja. Jalan yang menenangkan dan menggembirakan iman, bukannya menggembirakan hati dan nafsu.

Demikianlah kisah yang dipaparkan di dalam buku ini. Ia kisah manusia yang mencari-cari jalan hidupnya, kiri atau kanan. Juga kisah manusia yang berbahagia apabila menuruti jalan yang ditetapkan oleh Allah dan yang menderita apabila menderhakainya.

Memaparkan 32 kisah-kisah menarik dan setiap satunya berkisar kepada pengalaman-pengalaman aneh, menakutkan serta menginsafkan yang dilalui oleh seseorang dalam perjalanan hidupnya. Sebahagian kisah-kisah ini pernah disiarkan di dalam majalah Mastika, manakala sebahagian lagi adalah cerita-cerita baru yang dipaparkan khas untuk buku ini.

"Setiap anak Adam melakukan kesilapan, sebaik-baik orang yang melakukan kesilapan itu ialah orang yang sentiasa bertaubat kepada Allah." (Riwayat Darimi)

Bacalah dengan menyebut nama Tuhan-mu yang menciptakan!

0 comments:

Post a Comment