Sahabat Sejati

Wednesday, 3 August 2011

Catatan Ramadhan 1


Hari pertama Ramadhan 1432H.

Sang mentari memancarkan cahaya cerahnya, bersama hembusan bayu sejuk sekali-sekala.

Cuaca sebegini menimbulkan kedamaian dalam hati. Terselit rasa syukur yang tidak terhingga kerana masih dipanjangkan usia untuk bertemu dengan Ramadhan kali ini. Semoga dapat menikmati keberkatan Ramadhan sehingga ke penghujungnya.

Apabila manusia berdoa agar dipanjangkan umur, terdapat perbincangan di kalangan ulama tentang keharusan dan manfaatnya apabila berdoa sedemikian. Mungkin pada pandangan kita, panjang umur bermaksud dangan bertambahnya usia ataupun dengan lamanya hidup. Namun di sisi Allah lain pula perkiraannya, kerana Allah memanjangkan usia dengan meningkatkan kualiti dan nilai pada hidup.

Sebagai contoh, Imam Nawawi walaupun usianya hanya 45 tahun tetapi namanya masih disebut sehingga ke hari ini. Begitu juga dengan para ulama yang lain, masih lagi disebut namanya.

Ramadhan ini tanpa anak sulong, yang telah menginap di asrama SMAPT. Teringat saya kepada kenangan yang sama ketika tinggal di asrama waktu bersekolah dahulu. Berbuka, berterawih, bertadarus dan bersahur bersama rakan-rakan. Seronoknya.

Hilang teman ke masjid berterawih seperti tahun-tahun sebelumnya.

Persiapan berbuka

Perjalanan pulang dari tempat kerja saya singgah di kedai rakan, Ustaz Suhaimi Saad untuk membeli tamar. Juadah berbuka tahun ini amat sederhana, sama sepertimana tahun lalu hanya tamar dan sedikit kuih yang dibuat sendiri serta air. Alhamdulillah, itupun sudah mencukupi.

Cuba untuk bersederhana, mengubah kebiasaan berlebihan dalam berbuka puasa. Ramadhan bulan untuk berjimat-cermat. Ramadhan sepatutnya menjadi pesta ibadah tetapi bertukar kepada pesta makan.

Saya bertarawih di Musolla ar-Raudhah, penggeraknya adalah Ustaz Nasrudin Thantawi, cukup subur dengan majlis ilmu. Solat tarawih diadakan di perkarangannya yang diberi nama Dataran Ilmu Imam Nawawi. Malam ini tazkirah disampaikan oleh Ustaz Mohd Nor Hamzah dari Terengganu.

Malam ini

Sukar benar untuk melelapkan mata.

Fikiran bercampur baur, banyak yang menerjah di minda. Sesekali ingatan menjengah rakan-rakan yang telah mendahului, yang pastinya mereka semua tidak mengetahui bahawa Ramadhan yang lalu adalah yang terakhir.

Sedih dan sebak.

Mudah-mudahan Allah SWT memberikan rahmat dan kerehatan buat mereka.

Demikian jua buatku janji yang pasti itu...Benak mencelah menyampaikan ingatan.

Dalam kelip-kelip mata yang menanti terkatup, saya berdoa memohon dari-Nya...

Ya Allah, kurniakanlah kepada kami lisan yang lembut basah untuk mengingati dan menyebut nama-Mu. Hati yang penuh segar mengingati-Mu, serta badan yang ringan menyempurnakan ketaatan kepada perintah-Mu. Ya Allah, kurniakanlah kami deen, cara hidup yang jitu dan unggul, selamat dari segala mara bahaya dan petaka.

Ya Allah, kami memohon kecukupan yang tidak sampai kami terpaksa meminta jasa orang lain. Berikanlah kepada kami iman yang sebenarnya, sehingga kami tidak lagi gentar atau mengharap orang lain selain dari-Mu. Kembangkanlah lembayung rahmat-Mu kepada kami, keluarga dan anak-anak kami serta sesiapa sahaja yang bersama-sama kami.

Ya Allah, janganlah biarkan nasib kami ditentukan oleh kami sendiri, walau kadar sekelip mata atau kadar masa yang lebih cepat dari itu. Wahai Tuhan yang melimpah ruah rahmatnya dan cepat memperkenankan permintaan. Perkenankanlah...

Akhirnya...zzzzz...zzz

0 comments:

Post a Comment