Sahabat Sejati

Wednesday, 10 August 2011

Teruskan perjalanan, walau ada yang menghiris...

Rasulullah saw insan yang mulia.

Allah SWT benar-benar mengumpulkan dalam peribadi baginda segala sifat-sifat yang baik, sempurna, keluhuran budi pekerti dan akhlaq yang terpuji. Namun seringkali mendapat cacian dan cercaan dari kaum musyrikin Quraisy yang gelap mata hati.

Maka apalagi saya, anda dan kita semua sebagai manusia yang selalu terlanjur dan tersalah, tiap detik dan ketika melakukan dosa.

Dalam hidup ini kita akan selalu bertemu kata-kata yang pedas dan memilukan. Tidak sedikit, adakalanya benar-benar menyentuh hati dan menghiris perasaan.

Adapun bila anda masih berada di tengah-tengah mereka, maka akan selalu ada perbuatan mereka yang membuat anda bersedih dan menitiskan air mata, mengocak dan mengusik ketenangan sanubari anda.

Firman Allah AWT:

“Jika kamu mendapat kebaikan, mereka bersedih (iri hati). Manakala apabila kamu ditimpa musibah mereka merasa gembira. Jika kamu bersabar dan bertaqwa, nescaya tipu daya mereka tidak akan merosakkan kamu sedikitpun. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui apa sahaja yang mereka lakukan.” (ali-Imran: 120)

Oleh itu, siniskanlah terhadap apa yang mereka katakan, kuatkan jiwa untuk menghadapi cemuhan dan hinaan mereka. Jadilah umpama batu karang di tengah samudera, tetap kukuh dan teguh meskipun diterpa ombak-ombak ganas yang mendera.

Kita tidak akan mampu menutup mulut mereka dan menahan gerakan lidah mereka. Yang anda mampu adalah hanya mengubur dalam-dalam setiap kritikan mereka, dan bersikap acuh tak acuh terhadap mereka.

Allah SWT berfirman:

“Kamulah yang mengasihi mereka, padahal mereka tidak menyukaimu. Dan kamu berima kepada semua kita-kitab. Apabila mereka berjumpa dengan kamu, mereka berkata, “kami beriman.” Dan apabila mereka menyendiri (terpisah dari kamu) mereka menggigit hujung jari mereka kerana marah kepada kamu. Katakanlah, “Matilah kamu dengan kemarahan kamu.” Sesungguhnya Allah mengetahui apa yang terpendam di dalam dada.” (ali-Imran: 119)

Bersabarlah dengannya, bahkan tunjukkanlah sifat yang terpuji dengan memperbaiki akhlaq dan melembutkan perkataan. Itu yang sebaik-baiknya.

Hujjatul Islam, Imam al-Ghazali pernah berpesan:

“Tentang celaan orang, mengapa kita mesti takut kepadanya?
Ia tidak akan menambah atau mengurangi kita sesuatu pun, selagi ALLAH tidak menentukan yang demikian itu atas diri kita.
Celaan orang juga tidak akan menyegerakan ajal kita, tidak akan melambatkan rezeki kita dan tidak akan menjadikan kita dari ahli neraka, sekiranya kita memang dari ahli syurga.
Ia tidak akan dapat menjadikan kita dibenci di sisi ALLAH, sekiranya kita memang dipuji di sisi-Nya.”

Fikir-fikirkan..................

2 comments:

Nazihah@Jiha said...

redha Allah itu yang utama...
ya,sesekali tu bila kita cakap hal2 agama kat kawan2..tgok muka mereka ada yg lain skit..mungkin diri sendiri ni yg tak tahu berkata2,mudah-mudahan sampai kepada mereka.

apalagi kalau dengan keluarga sendiri T_T

abuikhwan said...

uslub dakwah amat penting...sebaiknya sampaikan dengan penuh hikmah.
Mungkin hari ini apa yang kita sampaikan tidak diterima, I.Allah satu hari nanti 'mereka' akan memahaminya.
Yang penting, jangan jemu dalam menyampaikan kebaikan. Kalau tidak rugilah kita, rugilah mereka...

Post a Comment