Sahabat Sejati

Monday, 15 August 2011

Apakah Allah tiada kuasa jadikan alam secara automatik?

Soalan:

Di dalam Surah Yaasin ayat 82, Allah ada menyebutkan Kudrat-Nya semasa ingin menjadikan sesuatu, dengan hanya menyebut 'Kun' (jadilah), maka jadilah benda itu. Namun di dalam Surah Sajadah, ayat 4, Allah menyebut tentang penciptaan langit dan bumi serta seluruh isinya mengambil masa enam hari (masa). Jadi bolehkah dijelaskan, adakah Allah memerlukan masa untuk mencipta seluruh alam ini, atau menjadikannya secara automatik, seperti sekadar menyebut 'Kun' sahaja.

Jawapan:

MERUJUK kepada soalan yang anda ajukan, yang menjadi asas utama kepada kita ialah berkuasakah Allah melakukan sesuatu dengan hanya memerintah menyatakan 'Kun' sahaja, maka jadilah benda itu?

Maka jawapannya ya! Sudah tentu. Pasti Allah boleh melakukannya. Hal ini banyak dijelaskan dalam al-Quran. Antaranya seperti firman-Nya (mafhumnya): "Dan Ia menjadikan kamu mewarisi tanah-tanah dan rumah-rumah serta harta benda mereka, dan juga tanah-tanah (di negeri-negeri lain) yang belum kamu menjejaknya. Dan (ingatlah) adalah Allah Maha Kuasa atas tiap-tiap sesuatu." (al-Ahzab: 27)

Firman Allah (mafhumnya): "Tidakkah orang-orang (yang tidak mahu beriman) itu telah mengembara di muka bumi, lalu mereka menyaksikan bagaimana kesudahan orang-orang kafir yang terdahulu daripada mereka, sedang orang-orang itu lebih kekuatannya daripada mereka? Dan (sudah tetap) bahawa kekuasaan Allah tidak dapat dilemahkan atau dihalangi oleh sesuatu apa pun sama ada di langit atau di bumi; sesungguhnya Ia adalah Maha Mengetahui lagi, Maha Kuasa." (Faathir: 44)

Banyak lagi ayat-ayat yang seumpama dengannya, yang jelas menunjukkan bahawa Allah Maha Berkuasa, boleh melakukan apa sahaja dengan 'Kun Fayakun'.

Kuasa Allah itu pula, mengikut kehendak-Nya sendiri. Sama ada hendak melakukan sesuatu itu sekaligus, amat segera dan serentak berlaku, seperti Allah hendak merosakkan alam ini dengan sekelip mata, atau mengambil beberapa masa, semuanya terpulang kepada-Nya.

Yang berlaku sekelip mata, sekaligus, memang wujud. Seperti firman Allah (mafhumnya): "Dan (ingatlah), Allah jualah yang mengetahui segala rahsia langit dan bumi; tiadalah hal kedatangan hari Kiamat itu melainkan seperti sekelip mata, atau ia lebih cepat lagi; sesungguhnya Allah Maha Kuasa atas tiap-tiap sesuatu." (an-Nahli: 77)

Di samping itu ada yang Allah berkehendak dengan Iradah-Nya, hendak menjadikan (mencipta)alam semesta dalam masa enam hari atau enam masa, itu terpulang kepada kebijaksanaan-Nya.

Seperti Allah hendak menjadikan Nabi Adam. Memang Allah boleh menjadikannya dengan 'Kun fayakun', tetapi Allah memilih untuk tidak melakukan sedemikian. Malah Allah memerintah malaikat, menciptakan jasadnya daripada tanah, dengan mengikuti beberapa proses kejadian. Hal ini dipaparkan dalam al-Quran.

Yang akhirnya selepas sempurna jasad Nabi Adam, beberapa ketika, mengambil masa yang agak panjang, lalu Allah meniupkan roh di dalam jasad Adam, maka jadilah Adam.

Itu kuasa Allah. Itu kehendak-Nya, dengan mengambil masa untuk menciptakan Adam.

Anak-anak Adam, Allah mengkehendakinya tercipta melalui rahim ibu secara berperingkat-peringkat, yang dimulakan melalui peringkat titisan mani. Ini disebutkan dalam sebuah hadis yang masyhur (mafhumnya): "Allah mengumpulkan kejadianmu di dalam rahim ibunya 40 hari dalam proses ketulan mani. 40 puluh hari proses menjadikannya ketulan darah, 40 hari proses kejadiannya daging, maka selepas itulah dijadikan dan disempurnakan tulang yang diselaputi oleh daging, maka jadilah ia makhluk yang serba sempurna, yang kesemuanya memakan masa dalam kandungan ibunya 9 bulan 10 hari."

Ini semua adalah proses yang dikehendaki oleh Allah SWT dengan tidak menjadikannya dengan serentak dan sekaligus dan 'Kun fayakun'.

Semuanya kehendak Allah dan Allah Maha Berkuasa melakukan apa sahaja yang dikehendaki-Nya berdasarkan maslahah dan kepentingan serta kebaikan-kebaikan yang ada pada kejadian yang sedemikian. Apa pun yang disebut yang diolah, tidak akan terkeluar daripada kehendak Allah.

Allah SWT amat berkuasa melakukan apa sahaja atas kehendaknya, ada yang berlaku serentak dan sekaligus, ada yang mengambil masa. Wallahua`lam.

Sumber: Bersama Dato Dr Harun Din

2 comments:

Nazihah@Jiha said...

Assalamualaikum ustaz.

Allah Al-Khaliq Allah Al-Bari..sungguh Allah itu berkuasa.tidaklah manusia diberi pengetahuan melainkan sedikit.

Alhamdulillah,dpt ilmu baru.

abuikhwan said...

semoga bermanfaat...

Post a Comment