Sahabat Sejati

Friday, 5 April 2013

Ketika Malaikat Tidak Bersayap


 Himpunan kisah penuh hikmah yang menyegarkan jiwa anda...
 
Suatu ketika, Allah mengutus malaikat maut yang menjelma dalam bentuk seorang lelaki kepada Musa. Malaikat meminta Nabi Musa menjawab panggilan Tuhan. Ini bererti bahawa ajalnya telah tiba dan saatnya telah dekat. Disebabkan Musa mempunyai emosi yang cukup tinggi, baginda telah menampar wajah malaikat maut dan merosakkan matanya. Malaikat maut kembali kepada Allah untuk mengadukan apa yang diperolehinya daripada Musa lalu berkata: “Engkau menyuruhku pada hamba yang tidak mahu mati.” (Jami`ul Usul: bab orang yang ingin di kubur di tanah suci. 3/206, No. 1339)

Dalam satu lagi kisah dinyatakan: “Dulu semasa aku pergi untuk menunaikan solat Isyak aku telah diculik oleh jin. Aku menetap bersama mereka. Suatu hari, golongan jin yang menculikku diserang oleh golongan jin Muslim. Pertempuran itu telah dimenangi oleh golongan jin Muslim.

“Cukup banyak golongan jin pertama yang ditawan dan termasuklah aku.” Para jin Muslim yang menawan kami bertanya padaku, “Apa agamamu?” “Aku orang Islam.” Jawabku. “Engkau sama seperti kami, sehingga kami tidak boleh menawanmu.” Kata mereka, lalu mereka menawarkan kepadaku untuk hidup bersama mereka atau kembali...”
 
Tajuk : Ketika Malaikat Tidak Bersayap 
Penulis : Anas al-Hazimi 
Penerbit : Kemilau Publika Sdn Bhd 
M/S : 245 
Harga : SM 18.00 / SS 21.00 

Bacalah dengan menyebut nama Tuhanmu yang telah menciptakan!

0 comments:

Post a Comment