Sahabat Sejati

Saturday, 10 November 2012

Sedih dan gembira...


Kegembiraan dan kesedihan tidak akan terlepas daripada kehidupan manusia. Ada masanya kita ketawa keriangan apabila mendapat sesuatu yang menggembirakan, dan tidak disangka-sangka dalam saat gembira itu mungkin ada sahaja sesuatu yang menyebabkan kita bersedih, lalu kita menangis teresak-esak.

Kita gembira dan bersedih kerana sesuatu. Kadang-kadang kesedihan kita kerana dihimpit kesusahan dan penderitaan, boleh jadi kerana kehilangan sesuatu. Atau tanpa sebab yang jelas, kita sendiri tidak mengerti mengapa kita bersedih. Bahkan begitu juga kegembiraan, mungkin mendapat sesuatu yang berharga, atau terlepas dari dugaan yang berat, dan ada juga orang tidak tahu mengapa dia merasa gembira.

Ada pula kegembiraan yang mengharukan. Seperti seseorang yang mendapat sesuatu kejayaan, sehingga dari saat gembira, dia pun menangis tersedu-sedu.pelik sungguh perasaan sedih dan gembira ini.

Sesungguhnya yang mengatur itu semua adalah Allah SWT. Dia yang berkuasa memberikan kegembiraan dan kesedihan ke dalam hati manusia. Firman-Nya:

“Dan sesungguhnya Dialah yang menjadikan orang tertawa dan menitiskan air mata.” (an-Najm: 43) 

Lantaran itu, kita sentiasa diingatkan agar tidak terlalu gembira apabila mendapat sesuatu yang menyenangkan hati, malah mesti melahirkan rasa yukur kepada Allah SWT. Begitu juga jangan terlalu bersedih jika datang sesuatu yang mendukakan hati, melainkan dapat menguasai diri dengan bersabar. Kegembiraan dan kesedihan yang sukar dijangka, kerapkali kita terlupa bahawa di dalam kegembiraan dan kedukaan yang datang itu terletak rahsia kehidupan yang tidak dapat kita selak maknanya, melainkan setelah kita menempuhinya terlebih dahulu.

Buat adik-adik yang akan menerima keputusan UPSR nanti, jangan bersedih tetapi bersabarlah jika tidak berjaya dan jangan terlalu gembira jika mendapat kejayaan sehingga lupa untuk bersyukur kepada-Nya. Sesungguhnya ia adalah langkah perjalanan yang baru bermula dalam episod hidup yang lebih luas dan mencabar.

0 comments:

Post a Comment