Sahabat Sejati

Saturday, 17 November 2012

Palestin dan awal Muharam

Hari ini, saat kita dan seluruh umat Islam menyambut kedatangan awal Muharam 1434H. Kita cuba membina azam baru di awal tahun baru hijrah, tiba-tiba kita tersentak terpana dengan berita Palestin dibedil dan dibakar oleh yahudi zionis. Disaat kita bersyukur kerana masih mampu menghirup udara tahun baru hijrah, dalam masa yang sama kita mendengar syahidnya Ketua Umum Briged al-Qassam, Ahmad al-Ja`bary, ekoran serangan pada 1 Muharam yang lalu.


Sesungguhnya telah lama bumi Isra` ini dijarah dan disimbah darah oleh petaka yahudi zionis, bangsa terlaknat. Membunuh umat Islam adalah ibadah dan sembahan mereka kepada tuhan yang mereka ciptakan sendiri. Kisah Palestin adalah kisah yang panjang, sejarahnya adalah sejarah yang mendapat tempat pertama di dalam rentetan cerita kezaliman dan percerobohan pada zaman moden. Kezaliman dan pencerobohan yang dilakukan oleh bangsa yang dimurkai oleh Allah SWT, yang sebati dijoloki dengan seburuk-buruk gelaran: “Wahai keturunan khinzir dan kera!”

Mereka mengatur tipu daya, menyusun rencana dengan teliti untuk merampas Baitul Maqdis dan mahu meng-yahudikannya. “Talmud”, kitab yang telah mereka dakwa akan kesuciannya, menjadikan mereka sebagai umat yang teratas dari segala makhluk Allah, meninggikan mereka dariada umat yang lain, menghalalkan darah, harta kekayaan dan kehormatan umat yang lain. Ekoran dari itu, mereka melakukan apa sahaja yang menghalalkan tujuan dan keinginan angan-angan serakah mereka. Begitulah kemuncak nafsu yang memperdayakan bahawa merekalah anak-anak tuhan yang diberkati segala tindakan mereka dan apa sahaja yang mereka lakukan tiada menjadi kesalahan, hatta dengan cara yang paling hina sekalipun.

Yahudi dan zionis mendakwa bahawa mereka mempunyai hak keseluruhan ke atas Baitul Maqdis dan Palestin. Dengan angkuh mereka mengatakan mempunyai dalil yang kuat dari segi hak sejarah dan hak agama. Namun itu semua hanyalah rekaan dari pendustaan mereka. Tidak lain mereka hanyalah perampas tanah orang lain tanpa rasa bersalah.

Di ketika ini, Palestin masih lagi diserang dan dibedil semahunya. Begitulah Allah SWT menetapkan sunnah-Nya bahawa Palestin adalah ujian manusiawi. Dari tiga bumi suci-Nya, Allah memberi keamanan kepada Makkah dan Madinah, tetapi tidak untuk Palestin. Ia sentiasa berdarah dan musuh-musuh di sekelilingnya sentiasa merancang komplot merampasnya.

Mereka membicarakan tentang hak ke atas bumi Palestin tetapi mengapa hak-hak yang dikatakan ini tidak pernah muncul dalam berabad-abad yang telah berlalu. Mengapa hak yang kamu laungkan ini tidak muncul pada awal mula lahirnya "organisasi politik zionisme " yang didirikan oleh Theodore Hertzl? Mengapa hak ini baru muncul setelah kamu menjadi kuat dan berkuasa?

Begitu licik perancangan dan tipudaya kamu duhai musuh Allah, malaikat, manusia dan seluruh makhluk kecuali syaitan daripada kalangan manusia dan jin.

Ayuh sahabat-sahabat! 

Tiada lagi teriakan “Wa Islamah!” (aduhai Islamku!) yang telah menghancurkan Tatar di Ain Jalut dengan pukulan yang menggemparkan. Tiada suara yang melaungkan “Labbaik ya Ummah!” (Ya, wahai ibu kesayanganku!) kerana mempertahankan maruah seorang muslimah yang telah meminta pertolongan dengan menyebut: “Wahai Mu`tasim, tolonglah aku!” Semuanya telah tiada, benar-benar tiada, yang tinggal hanyalah intifadhah, kanak-kanak dan batu-batunya serta pemuda-pemuda yang berbekal semangat jihadnya.

Sesungguhnya Palestin hanya mampu dikembalikan kepada umat ini dengan memicu semangat jihad dan cintakan mati syahid. Tiada lagi cita-cita membebaskan bumi Isra` ini melalui meja rundingan. Sudah beberapa kali mereka menodai perdamaian yang telah dimeterai di meja rundingan, bahkan berkali-kali perjanjian genjatan senjata mereka cabuli dengan sewenangnya. Janganlah disengat berkali-kali di dalam satu lubang, awaslah. Tidak sekali-kali!

Palestin cerita yang panjang dan akan memanjang sehingga kiamat. Oleh itu, marilah kita semua mengambil bahagian dalam membebaskan bumi suci Palestin menurut kemampuan yang ada tanpa berbasa-basi memberi alasan yang berbagai-bagai. Kejutkan mereka yang lalai, bangunkan mereka yang masih tidur, ingatkan mereka yang terlupa, berikan rasa keberanian kepada mereka yang pengecut. Sesungguhnya tabuh perang sudah dipalu.

Palestin milik semua Muslim walau di mana mereka berada!

"Dan katakanlah: "Bekerjalah kamu, maka Allah dan Rasul-Nya serta orang-orang yang beriman akan melihat pekerjaan itu, dan kamu akan dikembalikan kepada (Allah) Yang Mengetahui akan yang ghaib dan yang nyata, lalu diberitakan-Nya kepada kamu apa yang telah kamu kerjakan." (at-Taubah: 105)

0 comments:

Post a Comment