Sahabat Sejati

Saturday, 28 January 2012

NOORAH (kisah benar)


Saat dia mula mengenal Islam,
kisah silam hanya tinggal sejarah,
walaupun ujian datang dengan seribu wajah.

Sama sahaja bagi Kathryn Bennet sama ada dia tinggal di rumah atau menghuni penjara juvana di Yorkshire. Kedua-duanya ‘dahsyat’ dan ‘teruk’. Namun segalanya berubah selepas dia berhijrah ke Bahrain, seterusnya ke London untuk bergelar Muslimah. Itulah saatnya dia sentiasa dapat menghirup sisa manis dalam wadah ujian Allah. Maka dia boleh tenang melalui kepahitan hidup berumah tangga. Dia pasrah meredah ribuan kilometer untuk menjejaki tiga anak yang dilarikan bekas suami. Dia redha bergelar ibu tunggal kali kedua dan sekali gus mengambil peranan ayah untuk menyara enam orang anak di kota London. Dia mampu sabar diuji penyakit digeruni. Kerana dia yakin besarnya hikmah di sebalik musibah.
--------------------------------
Peristiwa penculikan anak-anaknya menjadi mimpi ngeri.

Empat tahun dia nanar tanpa anak-anak. Suatu ketika, dia ingin membuang resah yang mengulit jiwa, lalu dia mengadu pada-Nya: “Jika anak-anak memang ditakdirkan tidak bersamaku lagi, aku redha ya Allah. Aku serahkan segalanya pada-Mu. Engkaulah Maha Mengetahui yang terbaik untuk anak-anakku dan juga diriku.”

Hanya setelah lafaz redha itu diucapkan, barulah berita mengenai anak-anaknya muncul satu persatu hingga akhbar The Irish Mirror di Ireland membantunya. Pertemuan kembali dengan anak-anaknya bagai hadiah Allah yang besar selepas dia mengucap kalimah syahadah.

Selamilah KISAH BENAR isi hati insan tabah bernama Noorah yang mampu menjadi pencetus motivasi buat semua.

Tajuk : NOORAH
Penulis : Ummu Hani Abu Hassan
Penerbit : Galeri Ilmu Sdn Bhd
M/S : 293
Harga : SM 20.00 / SS 22.00

Bacalah dengan menyebut nama Tuhanmu yang menciptakan!

0 comments:

Post a Comment