Sahabat Sejati

Sunday, 8 January 2012

Tunjukkanlah jalan yang lurus...


Andaikan anda meminta seseorang menunjukkan jalan menuju ke suatu destinasi, lalu ditunjukkan kepada anda satu arah yang lurus tanpa ada bengkak-bengkok. Anda tidak perlu menghiraukan simpang yang banyak kedapatan di kiri dan kanan jalan. Anda hanya perlu menuju terus dan terus... Tidakkah anda merasakan jalan itu mudah?

Begitulah Allah menyebut jalan-Nya yang lurus. Ertinya Allah menghendaki kita mengikuti jalan yang bukan sahaja benar malahan mudah dan menyenangkan. Itulah antara kasih sayang Allah kepada hamba-Nya. Dia mahu menyenangkan bukan menyulitkan.

Jalan yang lurus adalah jalan yang satu, tiada dua tiada tiga. Jalan dirintis oleh para Nabi, siddiqin, syuhada’ dan juga solehin. Manusia fitrahnya mahu kepada yang baik-baik. Melalui jalan yang lurus bererti memilih jalan yang baik seterusnya menuju keredhaan Allah SWT.

Namun, ada juga yang melihat jalan menuju Allah amat payah. Mereka melihat jalan yang lurus ini penuh kesulitan. Mereka membayangkan di kotak pemikiran betapa sukarnya jalan Allah. Mengapa begitu sukar?

Tentu sukar jika kita mengambil dan mengagungkan sistem atau cara hidup yang bertentangan dengan Islam yang fitrah. Kita melihat jalan yang lurus itu bersimpang-siur, menakutkan dan membosankan. Yang bengkok dan menyusahkan adalah kita bukan jalan-Nya!

Umat Islam mesti menerima jalan lurus yang telah ditunjukkan oleh Rasulullah saw. Jalan itu adalah Islam yang sebenarnya. Bukan Islam yang ditokok tambah, bukan Islam yang hanya menjadi tempelan kosmetik dan disesuaikan dengan jiwa dan kehendak kita. Rasulullah mewarisi agama Islam ini dalam keadaan terang benderang seumpama matahari yang galak menyinari semesta.

Setiap hari kita memohon jalan yang lurus, sekurang-kurangnya 17 kali sehari semalam. Kita meyakini jalan yang lurus itu benar dan menyelamatkan. Memohon jalan yang lurus terkandung di dalam surah al-Fatihah yang dibaca dalam solat.

Namun, setelah memohon jalan yang lurus, kemudian ditunjukkan inilah jalan yang lurus itu. Lalu mengapa kita memilih jalan yang bengkang-bengkok dan menyusahkan?

Tidakkah pelik, jika kita memohon sesuatu dari seseorang lalu diberikannya. Selepas itu kita tidak mengambil apa yang diberikannya itu. Kemudian kita meminta lagi, dan lagi, dan lagi, berkali-kali. Malahan setiap hari ataupun sehingga habis usia kita masih meminta.

Namun, setelah diberi kita tidak mengambilnya...

Apakah yang mahu dikatakan kepada orang ini?

Mari kita berfikir sejenak...

“Tunjukkanlah kami jalan yang lurus. Jalan orang-orang yang telah Engkau berikan nikmat, bukan jalan orang-orang yang Engkau murkai dan bukan juga jalan orang-orang yang sesat.” (al-Fatihah: 6-7)

2 comments:

mamawana said...

Sirotholmustaqiim.. jln yg lurus, jalan yg benar agar kembali pulang dgn selamat. Amin.

Ckin Kembaq said...

insyaAllah kita doakan agar tidak terpesong dari jalan yglurus ini... ^_^

Post a Comment