Sahabat Sejati

Saturday, 31 December 2011

Insya-Allah, kami akan turun...kerana sayang

“Enta buatkan risalah untuk edaran malam tahun baru nanti,” kata sahabat saya, Ustaz Zaki beberapa hari yang lalu.

“Insya-Allah, nanti ana cuba buatkan,” saya menjawab.

Hari ini 31 Disember, bermakna hari yang terakhir bagi tahun 2011. Malam ini sudah pasti gegak-gempita dan hiruk-pikuk sambutan tahun baru. Kebanyakan tempat akan berpesta menyambutnya. Maka penuhlah lokasi-lokasi yang berkenaan dengan muda-mudi, tidak kurang juga yang menghampiri usia senja.

Seperti tahun-tahun sebelumnya, kami DPPIM akan turun juga pada malam tahun baru, bukan untuk menyambutnya, tetapi terlibat dalam program mengedarkan risalah dakwah. Tidak hanya malam tahun baru, termasuk malam sambutan kemerdekaan, malam valentine dan sebagainya.

Setahun yang lalu

Saya teringat ketika program edaran risalah dakwah pada tahun lepas. Sasaran malam itu ialah muda-mudi di beberapa lokasi di antaranya Teluk Cempedak, Taman Esplanade dan lain-lain. Kami berkumpul di Masjid Negeri serta diberikan taklimat oleh ketua XPDC. Kami dipecahkan kepada beberapa kumpulan dan setiap kumpulan bergerak ke lokasi yang telah ditetapkan.

Kami dinasihatkan supaya membuka kopiah. Kami juga dinasihatkan supaya bermanis muka dan jangan melayan sebarang provokasi. Kami diingatkan bahawa kami membawa mesej DUTA PENYELAMAT DAN KASIH SAYANG. Saya pula mengingatkan diri supaya tidak merasa lebih mulia dari mad'u. Dalam al-Mustakhlas fi Tazkiyyat al-Anfus tulisan Syaikh Sa'id Hawwa rahimahullah, ada dinukilkan kata-kata Abu Yazid al-Bustomi rahimahullah,

ما دام العبد يظن أن في الخلق من هو شر منه فهو متكبر
"Selagi mana seseorang hamba menyangka ada makhluk yang lebih buruk daripadanya, maka dia ialah seorang yang takabbur; sombong..."

Saya ditugaskan mengedar risalah dakwah bersama kumpulan di lokasi Teluk Cempedak. TC singkatannya. Lokasi perkelahan popular yang juga merupakan tempat muda-mudi memadu asmara dan melampiaskan nafsu. Di Teluk Cempedak, kita boleh menikmati pemandangan Laut China Selatan di samping menyaksikan maksiat anak muda yang bermaharajalela tanpa mengenal dosa pahala.

Sejurus berdoa memohon keselamatan, kami memulakan langkah dengan diiringi harapan dipermudahkan segalanya.

Kami tiba di Teluk Cempedak dan mula mengedarkan risalah. Kami dekati sepasang kekasih. Si lelaki berkata, "Perempuan di sebelah ini isterinya.." Wallahua`lam. Jika dia menipu, maka dia tambah dosanya. Kami berbual pendek, hulurkan risalah dan beredar. Kami bukan budak kecil yang mudah ditipu. Tapi kami tak mahu penipuannya melarat. Kami juga tiada kuasa untuk soal siasat.

Kami terus berjalan. Susah juga mahu memanjat batu besar. Teapi ada dua pasangan di atasnya. Pandai betul mereka memanjat. Kawan kami hulurkan risalah, nasihat supaya bubar lalu kami beredar. Apabila berpatah balik, kami dapati mereka masih di situ. Mereka tahu kami cuma orang biasa, tiada kad kuasa. Lalu, beberapa pegawai dari Pejabat Agama menuju ke sana. Hah, siap la mereka!

Di dalam sebuah pondok, terlihat kelibat dua orang manusia. Seorang rakan pergi kepada mereka manakala yang lain menunggu di belakang. Kami diingatkan supaya jangan melingkungi mereka seperti samseng. Kami bukan mahu memukul. Kami hanya mahu menjentik hati. Apabila didekati, si lelaki segera mengalihkan tangannya dari bahu si gadis. Apabila disoal siapa gadis di sebelah, dia pula menyoal si gadis. Si gadis membisu. Oh, mungkin mereka terlupa mereka tiada sebarang hubungan pun sebenarnya.

Kami juga tertipu dengan penampilan luaran sesetengah orang. Seorang brader yang kelihatan rock dengan mudah menerima risalah yang dihulurkan sambil mengucapkan terima kasih dan mengukirkan senyuman. Seorang brader yang berwajah skema pula hanya memandang dengan ekor mata dan berwajah masam. Walaupun kami tidak berkopiah, kami tetap dikenali. Mungkin kerana sejemput janggut pada dagu kami dan risalah pada tangan kami. Maka apabila melintas di hadapan sekumpulan anak gadis Melayu, ada di kalangan mereka yang bertakbir raya 'menyambut' kami. Sakitnya hati hanya Allah Yang Maha Tahu.

Kerana sayang

Titt....titt...titt...

Tiba-tiba telefon bimbit saya berbunyi.

“Assalamualaikum, kepada semua sahabat. Program edaran risalah dakwah malam ini bersempena sambutan tahun baru. Minta berkumpul di Musolla ar-Raudhah jam 11.00 malam. Jazakallah”

Insya-Allah, malam ini kami akan turun!

Kerana sayang...

Setahun yang lalu

0 comments:

Post a Comment