Sahabat Sejati

Wednesday, 21 December 2011

Dosa yang meresahkan, taubat yang mendamaikan...


Buntu. Tidak tahu apa yang mahu dicoretkan. Beberapa artikel yang dikarang terhenti separuh jalan. Hati resah dan gelisah, fikiran menjadi tidak keruan, kabut dan serabut seringkali muncul di permukaan hati. Anehnya, perasaan-perasaan ini hadir tanpa ada ransangan yang jelas. Puas diselidiki dan dikoreksi mengapa ianya berlaku.

Berfikir terus berfikir dengan akal yang cetek dan dangkal...

Akhirnya saya temui jawapannya dalam engsot-engsot lemahnya seorang hamba.

Sabda Rasulullah saw:
Daripada al-Nawwas bin Sam’aan Radiyallahu ‘anhu, Nabi sallallahu ‘alayhi wa sallam telah bersabda: Kebajikan itu adalah pada keelokan akhlak. Manakala dosa kejahatan pula adalah apa yang mendatangkan resah pada dirimu, dan engkau tidak suka manusia lain melihat atau mengetahuinya.” (Riwayat Imam Muslim)

Sabdanya lagi:
“Perbuatan baik adalah sesuatu yang menenangkan jiwa dan mententeramkan hati, sedangkan dosa adalah sesuatu yang tidak menenangkan jiwa dan tidak mententeramkan hati, meskipun engkau mendapat fatwa dari orang ramai.” (Riwayat Imam Ahmad)

Setiap kita melakukan dosa, tiap detik dan ketika. Dosa dari hati yang lalai, lidah yang kerap mengguris, sikap dan akhlaq yang menjengkelkan dan berbagai-bagai dosa yang sedar atau tidak. Kita berdosa kerana kita adalah manusia. Tidak mungkin manusia terselamat daripada dosa.

Dosa adalah kegelapan yang amat menakutkan, sebagaimana malam yang pekat menyerkupi siang. Bayangkan anda bangun di tengah malam, anda mencelikkan mata tetapi anda tidak melihat apa-apa kerana kelamnya malam. Anda meraba-raba dalam kegelapan itu, sehinggalah anda menyalakan sebatang lilin. Apa yang berlaku? Anda masih lagi tidak dapat melihat kerana pekatnya kegelapan. Tidakkah ini amat menakutkan?

Dosa adalah penyakit yang menyerang manusia. Kerananya manusia menjadi lemah, hati menjadi resah dan gelisah, hati menjadi sekeras batu akhirnya ia akkan mati jika tidak segera diubati. Dosa adalah kerisauan. Dosa adalah keaiban dan kehinaan. Ia boleh menjerumuskan pelakunya ke lembah azab neraka kerana ia menutupi kebenaran. Buruknya natijah dosa, justeru ia perlu dibuang sejauhnya.

Benarlah kata-kata ulama, jika dosa itu berbau, nescaya ku tak mampu keluar rumah kerana malu busuk tubuhku dikesani orang kerana dosa-dosaku...

Taubat yang mendamaikan

Di saat kita terlanjur melakukan dosa, lalu kita tersedar maka mohonlah keampunan dari-Nya. Sisihkanlah ia dengan istighfar dan taubat kepada Allah. Taubat adalah kedamaian, penghilang resah dan gelisah. Siapakah yang selayaknya memberikan keampunan selain-Nya?

Bukankah Dia memiliki sifat yang Maha Pengampun? Tanpa batasan dan sempadan, biarpun selangit dosa yang pernah dilakukan, segalanya akan sirna dek luasnya rahmat pengampunan-Nya. Pintu pengampunan tidak pernah dikunci, malahan sentiasa terbuka menanti rintihan dan rayuan para hamba-Nya. Tundukkan hati yang tulus, baluti diri dengan penyesalan, hiasi permohonan dengan seikhlasnya, mudah-mudahan akan diterima.

Dalam hadis Qudsi disebutkan bahawa Allah SWT berfirman:
“Wahai anak Adam, sesungguhnya kamu telah berdoa kepada-Ku, dan mengharapkan kepada-Ku, pasti Aku akan mengampunkan kamu di atas dosa yang telah kamu lakukan itu dan Aku tidak akan peduli. Wahai anak Adam! Sekiranya dosa-dosamu itu telah memenuhi isi langit, kemudian kamu meminta ampun kepada-Ku, pasti Aku akan mengampunkan kamu dan sudah pasti Aku tidak akan peduli. Wahai anak Adam! Sekiranya kamu datang kepada-Ku dengan dosa yang memenuhi bumi kemudian kamu menemui-Ku dalam keadaan kamu tidak syirik kepada-Ku, pasti Aku akan datangkan pengampunan-Ku sepenuh bumi.” (Riwayat at-Tirmidzi: 3463)

Demikianlah penegasan Allah dengan rahmat dan kasih sayang-Nya yang amat luas. Dia yang tidak pernah memungkiri janji.

Justeru, betapa rugi seandainya kita tidak mahu merebut pengampunan-Nya. Malanglah kita jika masih lagi dengan keegoan yang menghanyutkan diri.

Di sisi yang lain

Kelam...

Memang sukar menyelami hakikat dosa, kerana ia bukanlah sesuatu kefahaman yang boleh dilihat dengan mata atau pun difikir dengan akal semata. Ia perlu dirasa dengan hati dan jiwa melalui ilmu dan iman. Bila ia telah dirasa dengan hati dan jiwa barulah ada kemampuan dan kekuatan untuk meninggalkannya.

Ahh...Tentu sahaja saya bukan orang yang paling layak untuk membicarakan soal dosa, siapalah saya...siapalah saya? Malu membicarakannya kerana sayalah orang yang paling banyak melakukan dosa.

Namun, saya meyakini sebagai manusia kita perlulah ingat-mengingati, berpesan-pesan dalam perkara taqwa dan kebaikan. Bukankah umat Islam ini saling lengkap-melengkapi seperti susunan batu-bata yang kukuh? Ya saya memahatnya di sudut kehidupan saya.

Masih saya ingati tutur lembut sang murabbi ketika bergulat di medan menuntut ilmu dahulu. Pesanan yang masih terpahat kukuh di dasar hati:

“Kita seumpama tangan kotor yang hendak dibersihkan. Tidak mungkin kita boleh membersihkannya sendirian. Tangan kanan harus digosokkan bersama tangan kiri, dengan air yang bersih. Barulah kotoran akan tanggal dan tangan akan menjadi bersih.”

Lenyapkanlah dosa-dosa, masukkanlah kecintaan Allah ke dalam hati sanubari, agar hilang resah dan gelisah. Sesungguhnya dosa yang meresahkan, namun taubat yang mendamaikan...

Mari bertaubat bersama saya...

2 comments:

Nazihah@Jiha said...

Assalamualaikum ustaz. semoga bahagia bersama keluarga.

terima kasih atas coretan ini. Motivate myself.

abuikhwan said...

semoga beroleh manfaat...

Post a Comment