Sahabat Sejati

Wednesday, 6 July 2011

Tanpa kita sedari...


Lihat jam di tangan anda. Putaran jarum yang bergerak, sedetik demi sedetik. Tanpa sedar membawa kita ke saat penghujung kehidupan. Tanpa kita sedari...

Ya, saat itu pasti akan tiba. Setelah kita datang, kita pasti akan pulang. Perpisahan yang kadang-kadang dilupakan. Tidak ada yang kekal selamanya, kerana ia sementara cuma sifat dan lakunya.

Berkata seorang ahli hikmah:

Seorang hamba akan berkata ketika kematiannya, “Wahai malaikat maut berilah tangguh kepadaku satu hari sahaja, agar aku dapat beramal soleh buat diriku!” Malaikat maut menjawab, “Engkau telah menghabiskan hari-hari itu, maka tiada lagi hari itu buatmu. Engkau telah menghabiskan waktu-waktu, maka tiada waktu lagi bagimu.” Hamba itu berkata, “Izinkan aku berkata!” Lalu ia berkata lagi, “Beri tangguhlah aku beberapa saat!” Malaikat maut menjawab, “Engkau telah menghabiskan perkataanmu, maka tiada perkataan lagi buatmu.”

Tiada mengetahui ketentuan masa yang tepat bila kita akan keluar dari jasad ini, kerana ketentuan itu adalah milik-Nya.

Kita seumpama orang asing yang singgah di bumi asing untuk mencari bekalan, maka setelah tiba masa yang ditentukan kita akan berangkat pulang ke negeri ‘asal’ bersama bekalan yang diharapkan dapat memberi manfaat nanti.

Oleh itu,bersegeralah menuju keampunan-Nya yang seluas langit dan bumi.

“Supaya Allah memberi keampunan kepadamu terhadap dosamu yang telah lalu dan yang akan datang serta menyempurnakan nikmat-Nya atasmu dan memimpin kamu kepada jalan yang lurus.” (al-Fath: 2)

Kita dambakan...

0 comments:

Post a Comment