Sahabat Sejati

Monday, 4 July 2011

Dan masuk bulan Sya`ban...


Sedar tak sedar Rejab sudah pun melabuhkan tirainya. Resahnya saya tatkala melambai ia pergi mengiringi terbenamnya mentari petang.

“Cepatnya masa berlalu, pejam celik, pejam celik dah pun masuk bulan Sya`ban, ,” begitulah ayat yang akan terpacul dari mulut kita setiap kali berlalunya masa. Sudah dijangka.

Demikianlah penilaian masa dari kefahaman fitrah manusia di akhir zaman ini.

Jika zaman generasi terdahulu, mungkin masa mengejar manusia kerana mereka tidak mengira masa dan berlumba-lumba membuat kebaikan, kebajikan dan beramal ibadat. Setiap masa terisi dengan segala yang bermanfaat. Mutakhir ini mungkin pula manusia mengejar masa, kerana dirasakan betapa singkatnya masa.

Kadang-kadang kerana lajunya mengejar masa, hingga tercicir iman dan amal. Kehidupan semakin mengelirukan. Di hadapan jalan yang bersimpang siur dan mengkucar-kacirkan. Kita sangka kita membina tetapi tanpa sedar kita meruntuhkan.

Tazkirah kematian

Masa terus jua berlalu dan berlalu...

Mendekatkan kepada sesuatu yang pasti. Tiada yang akan terlepas darinya, kerana ia memang ketentuan-Nya sejak dari azali. Itulah kematian yang sering dilupakan, sedangkan manusia dan kematian ibarat sepasang kekasih yang akan bertemu akhirnya.

Katakanlah, Sesungguhnya kematian yang kamu lari daripadanya, maka sesungguhnya kematian itu akan menemui kamu, kemudian kamu akan dikembalikan kepada (Allah), yang mengetahui yang ghaib dan yang nyata, lalu Dia beritakan kepadamu apa yang telah kamu kerjakan. (al-Jumu'a: 8)

Kata Imam al-Ghazali bahawa masalah mati adalah sangat besar dan kebanyakan manusia melupakannya.

Bayangkan!

Saudara-mara dan sahabat handai yang telah berkelana menuju ke ‘sana’. Bagaimanakah keadaan mereka. Dibawa ke tanah perkuburan kemudian diletakkan ke tanah. Bagaimana tanah telah menukar wajah mereka yang cantik, badan mereka yang gagah menjadi sedaifnya.

Ikramah ra. berkata bahawa pada malam Baraat (Lailatul Baraat – Nisfu Sya`ban) kesemua hukum-hukum untuk sepanjang tahun diputuskan dan diserahkan kepada malaikat termasuklah senarai orang-orang yang akan mati dan senarai orang-orang yang akan pergi ke Tanah Suci untuk mengerjakan haji. Tidak boleh berlaku apa-apa kekurangan atau berlebihan daripadanya di sepanjang tahun.

Ummul Mukminin Saiyidatina A`isyah r.anha berkata bahawa Rasulullah saw biasanya memperbanyakkan puasa di bulan Sya`ban, kerana di bulan inilah senarai kesemua senarai semua orang yang akan mati pada sepanjang tahun akan disiapkan.

Dalam sebuah hadis yang lain, bahawa Saiyidatina A`isyah r.anha telah bertanya kepada baginda Rasulullah saw akan sebabnya baginda memperbanyakkan puasa pada bulan Sya`ban. Baginda menjawab, "Di akhir bulan ini ditulis senarai kesemua orang yang akan mati sepanjang tahun. Aku berhasrat agar semasa namaku dicatit dalam senarai itu, aku sedang berpuasa."

Oleh itu, jangan sesekali lupa bekerja untuk kehidupan kita di akhirat, sebelum ajal menemui kita dimana pada masa itu kita sudah tiada peluang untuk melakukan amalan baik.

Sebagaimana firman Allah SWT:

"Dan mereka berteriak di dalam neraka itu, “Ya Tuhan kami, keluarkanlah kami nescaya kami akan mengerjakan amal yang soleh berlainan dengan yang telah kami kerjakan,” Dan apakah Kami tidak memanjangkan umurmu dalam masa yang cukup untuk berfikir bagi orang yang mahu berfikir, dan (apakah tidak) datang kepada kamu pemberi peringatan? Maka rasakanlah (azab Kami) dan tidak ada bagi orang-orang yang zalim seorang penolong." (al-Fatir: 37)

Sama-sama kita beringat...

0 comments:

Post a Comment