Sahabat Sejati

Wednesday, 16 December 2009

Muhasabah diri di 1431H

Siang dan malam silih berganti. Pejam dan celik, 1430H hampir melabuhkan tirainya. Masa beredar dan terus beredar meninggalkan mereka yang masih lagi tidur di dalam jaga.

Dengan terbukanya tirai tahun baru, maka bertambah setahun umur kita dan semakin berkurang baki usia kita. Ini bermakna hampirnya kita menuju kepada janji yang pasti. Janji kematian dari Ilahi, telah terungkap di dalam kitab al-Quran maupun dari lisan para nabi. Tidak seorang pun yang akan terlepas darinya.

Maka beruntunglah mereka yang menjadikan kehidupan hari ini lebih baik dari semalam dan hari esok lebih baik berbanding hari ini. Sebaliknya bagi mereka yang masih lagi leka dan alpa dengan kesibukan dunia yang amat menggoda ini, nantikanlah kerugian dan penyesalan tatkala bertemu ALlah nanti.

Pergunakan masa

Antara nasihat Rasulullah SAW kepada umatnya:
"Tanda ALlah membenci seseorang hamba-Nya; ia akan sentiasa sibuk dengan perkara yang tiada kaitan dengan dirinya. Sesungguhnya sesaat umur yang pergi tanpa digunakan di dalam ibadah, pasti membuatkan manusia menyesal di kemudian hari. Sesiapa yang telah mencapai umur 40 tahun, sedangkan amalan kebaikannya terlalu sedikit dibandingkan dengan kejahatan yang dilakukannya, maka bersedialah untuk ke neraka."

Ingatlah, masa yang diperuntukkan kepada kita hendaklah kita pergunakan dengan sebaiknya. ALlah mengurniakan masa kepada setiap manusia sama sahaja. Setiap orang diberikan 24 jam sehari. Tidak lebih dan tidak kurang. Sama ada yang beriman ataupun tidak.

Kata Imam Hasan al-Banna: "Sempurnakan tanggungjawab lebih banyak berbanding dengan masa. Oleh itu, masa adalah sumber berharga yang perlu dimanfaatkan sebaiknya oleh setiap muslim."

Pepatah Arab ada menyebut: "Masa umpama mata pedang, jika kamu tidak memotongnya, maka ia akan memotong kamu."

Dunia adalah kebun akhirat, yang hasilnya akan dituai pada hari hisab kelak. Itulah matlamat kehidupan kita sebenarnya. Dan itulah yang sering dilupakan. Oleh itu, dengan kasih sayang ALlah kita diberikan peringatan demi peringatan agar tidak lupa akan penghijrahan ke negeri abadi.

Di ceritakan Nabi Musa pernah memberitahu malaikat agar memberitahunya sebelum mencabut nyawanya. Tetapi tatkala akan diambil nyawanya, nabi Musa bertanya kenapa malaikat itu tidak memberitahunya lebih awal. Malaikat segera menjawab, ALlah telah menghantar peringatan demi peringatan cuma kamu tidak menyedarinya.

Diantara peringatan yang dihantar oleh ALlah ialah rambut yang dulu hitam kini menjadi putih, badan yang kuat menjadi lemah, mata menjadi kabur, kulit menjadi kendur dan sebagainya.

Oleh itu di tahun baru ini, marilah kita menghitung diri dan menilai sejauh mana kita telah mentaati ALlah dalam segenap perkara.

Justeru itu, berpegang teguhlah dengan tali ALlah, kuatkanlah simpulannya kerana ia seteguh-teguh pegangan yang tidak akan putus walau sebesar mana ujian dan dugaan, fitnah dan mehnah.

Kata pengarang buku 'siapalah aku': Dan ingatlah jika dalam perjalanan menuju Tuhan lalu ternampak lambaian keduniaan lalu dikejar, jangan lupa menggendong sama akhirat dan jika akhirat yang di buru, jangan dicicirkan keduniaan.

"Barang siapa yang berpindah pada jalan ALlah nescaya mereka akan memperolehi di muka bumi ini rezeki yang banyak (dan tenteram). barangsiapa yang berhijrah kerana ALlah dan rasul-Nya kemudian ia meninggal dunia (dalam perjalanan) maka sesungguhnya ALlah memberi jaminan pahala ke atasnya. Dan ALlah adalah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang." (4:100)

0 comments:

Post a Comment