Sahabat Sejati

Sunday, 5 October 2014

Salam Aidiladha 1435H


Assalamualaikum warahmatullah.

Dikesempatan yang ada ini saya ingin mengucapkan Selamat hari raya aidiladha kepada semua pengunjung pondok kecil ABUIKHWAN, sejujurnya saya amat berbesar hati dan menghargai sokongan dan kunjungan sahabat sekelian ke sini. Tiada yang lebih gembira melainkan setiap sahabat yang berkunjung dapat mencicip biarpun sedikit kebaikan dan manfaat yang ada.

Aidiladha datang kembali. Tanpa lagu raya, tanpa kuih raya, tanpa bazar menjual juadah, namun sambutannya tetap meriah. Meriahnya kerana ada ibadah korban yang disyariatkan untuk kita mengerjakannya. Kita mengenang kembali pengorbanan yang dilakukan oleh datuk kita Nabi Ibrahim Khalilullah. Tidak mudah untuk melakukan pengorbanan tersebut, namun atas ketaatan perintah Allah baginda akur dan patuh melakukannya. Mungkin kita tidak merasai apa yang dirasai oleh baginda kerana kita telah mengetahui babak akhirnya, bagaimana Allah SWT menggantikan dengan seekor kibas yang besar. Tetapi tidak bagi Nabi Ibrahim, baginda tidak mengetahui apakah taqdir yang Allah SWT tetapkan kepadanya. Di antara kasih sayang kepada anak dan perintah Allah, baginda memilih untuk tunduk kepada perintah Allah yang akhirnya melayakkan baginda mendapat gelaran Khalilullah.    

Firman Allah SWT: "Maka ketika anaknya itu sampai (ke peringkat umur yang membolehkan dia) berusaha bersama-sama dengannya, Nabi Ibrahim berkata: "Wahai anak kesayanganku! Sesungguhnya aku melihat dalam mimpi bahawa aku akan menyembelihmu; maka fikirkanlah apa pendapatmu?". Anaknya menjawab: "Wahai ayah, jalankanlah apa yang diperintahkan kepadamu; Insya Allah, ayah akan mendapati daku dari orang-orang yang sabar". Setelah keduanya berserah bulat-bulat (menjunjung perintah Allah itu), dan Nabi Ibrahim merebahkan anaknya dengan meletakkan iringan mukanya di atas tompok tanah, (Kami sifatkan Ibrahim - dengan kesungguhan azamnya itu telah menjalankan perintah Kami), Serta Kami menyerunya: "Wahai Ibrahim! "Engkau telah menyempurnakan maksud mimpi yang engkau lihat itu". Demikianlah sebenarnya Kami membalas orang-orang yang berusaha mengerjakan kebaikan. Sesungguhnya perintah ini adalah satu ujian yang nyata; Dan Kami tebus anaknya itu dengan seekor binatang sembelihan yang besar." (as-Saff: 102-107)

Oleh itu, para sahabat sekelian marilah kita menghayati dengan sebenarnya peristiwa besar ini. Kita hayati makna pengorbanan dengan petunjuk ar-Rasul. Jangan hanya kita membaca kisah korban yang dilakukan oleh Nabi Ibrahim as ke atas Nabi Ismail as, tetapi sekadar bacaan yang hanya terlepas di bibir mulut, namun tembusnya tidak sampai ke hati. 

Mudah-mudahan kita semua dipilih oleh Allah SWT menjadi hamba-Nya yang istiqamah dalam perjuangan agama-Nya serta sanggup berkorban tanpa mengira harta, masa, tenaga hatta nyawa sekalipun untuk melihat syariat Allah didaulatkan di dalam negara Malaysia yang tercinta ini.

0 comments:

Post a Comment