Sahabat Sejati

Saturday, 7 December 2013

Didik jiwa dengan sabar

'Gambar hiasan: Banjir di bandar Kuantan'

Sungguh halus didikan Allah kepada diri saya.

Minggu lepas, dalam satu usrah saya membicarakan berkaitan hakikat sabar. Rupa-rupanya Allah ingin memahamkan saya apa ertinya sabar, sebagaimana apa yang saya syarahkan itu.

Jiwa saya diketuk lembut. Sakitnya tidak terasa tetapi kesannya sangat mendalam. Seringkali saya mengingatkan diri, sabar itu teramat mudah dilafaz. Tetapi untuk mendidik hati agar bersabar tatkala ditimpa musibah dan ujian itulah cabarannya bahkan tidak sedikit yang tertewas. Benar, sabar bukan hanya sebutan fasih yang terselit di celahan dua bibir. Malah sabar itu perlu mendasari pada hati dan perbuatan.

Siang dan malam datang dan pergi kemudian datang kembali. Suka dan duka, bahagia dan derita seringkali datang bersamaan, menjamah sesiapa sahaja. itulah irama dan melodi kehidupan.

Ujian ada di mana-mana. Insan sentiasa diuji. Apa yang membezakan ialah takat mana kesabaran yang dipupuk untuk menghadapinya. Jika kita bersikap pesimis, mustahil mampu bangkit untuk meneruskan kehidupan di celahan ujian hidup.

Percaya kita pernah menempuh kegagalan. Kegagalan dalam banyak keadaan yang mungkin menyebabkan kita tertewas dengan emosi sendiri. Resah, remuk rendam, musnah dan longlai tergaul sebati. Kegagalan yang datang sekaligus menenggelamkan kita dalam kekecewaan. Kita tidak ada resepi lain dalam menghadapi kesukaran hidup ini, kecuali dengan perjuangan moral yang didasari iman yang mantap.

Kita tidak perlu menentang ujian, kerana ujian itu adakalanya jika ditentang semakin menusuk seumpama belati yang tajam. Kita cuma memerlukan satu kekuatan iaitu sabar. Dan dalam masa yang sama berusaha dan berdoa. Namun tanpa kesabaran kita tidak akan dapat berusaha dan berdoa kerana jiwa seawalnya sudah pun tewas kepada hawa nafsu.

Marilah kita mendidik jiwa agar sentiasa bersabar dengan segala musibah yang menimpa. Namun, dalam masa yang sama jangan lupa untuk berusaha dan berikhtiar serta sentiasa memanjatkan doa kepada Allah agar memberikan jalan keluar. Selepas itu serahkan kepada Allah dengan sifat tawakkal kerana Dia yang berkuasa memberi taqdir-Nya.

"Sesungguhnya Allah bersama dengan orang-orang yang sabar." (al-Baqarah: 153)

0 comments:

Post a Comment