Sahabat Sejati

Tuesday, 24 December 2013

Bicara santai: Jika banjir lagi...

Malam ini tidak ada apa-apa program, jadi dapatlah saya duduk di rumah berehat bersama keluarga. Semalam hampir jam dua belas malam saya pulang ke rumah, kerana menghadiri mesyuarat penerbitan buletin PAS Parlimen Indera Mahkota di Pusat Tarbiah. Perancangannya ia akan diterbitkan lebih awal lagi sekira di dalam bulan November, namun kita hanya mampu membuat perancangan tetapi Allah jua yang berkuasa menentukan.

Ekoran musibah banjir yang melanda negeri Pahang baru-baru ini, kerja-kerja penerbitan terpaksa ditangguhkan sementara. Semua petugas dikerah untuk membantu mangsa banjir termasuk panel penerbitan, bahkan ada di antara panel penerbitan rumahnya turut ditenggelami air. Sehubungan dengan itu, draf buletin terpaksa diedit semula untuk memberi laluan kepada cerita banjir terlebih dahulu.

Insya-Allah, dalam masa yang terdekat, buletin berkala ini ia akan menemui rakyat di sekitar Parlimen Indera Mahkota dengan berbagai-bagai maklumat.

Sambil-sambil berehat saya melayari internet, tersua dengan berita ini "Amaran gelombang kedua banjir di Pahang." Harap-harap tidak berulang kembali musibah ini. Bimbang juga kena berpindah lagi. Penat dan letih, memunggah barang ke tingkat atas kemudian membasuh rumah selepas banjir surut, tidak termasuk tinggal berhari-hari di pusat pemindahan. Memang letih. Namun, jika Allah SWT menghendakinya berlaku, kita sebagai hamba yang beriman dengan qada` dan qadar berlapang dada menerimanya. Redha dan sabar, kerana kita yakin dan percaya disebaliknya pasti ada hikmah kebaikan.   

"Demi sesungguhnya! Kami akan menguji kamu dengan sedikit perasaan takut (kepada musuh) dan (dengan merasai) kelaparan, dan (dengan berlakunya) kekurangan dari harta benda dan jiwa serta hasil tanaman. Dan berilah khabar gembira kepada orang-orang yang sabar. (Iaitu) orang-orang yang apabila mereka ditimpa oleh sesuatu kesusahan, mereka berkata: "Sesungguhnya kami adalah kepunyaan Allah dan kepada Allah jualah kami kembali. Mereka itu ialah orang-orang yang dilimpahi dengan berbagai-bagai kebaikan dari Tuhan mereka serta rahmatNya; dan mereka itulah orang-orang yang dapat petunjuk hidayah-Nya." (al-Baqarah: 155-157)

Amaran gelombang kedua banjir di Pahang


KUANTAN: Jabatan Meteorologi Pahang hari ini memberi amaran kemungkinan berlakunya gelombang kedua banjir di Pahang bermula 30 Dis.

Menurut Pengarah Jabatan Meteorologi Pahang Azemi Daud, taburan hujan lebat diramalkan berlaku bermula 30 Dis hingga 6 Jan tahun depan terutama di tiga daerah - Kuantan, Pekan dan Rompin.

"Dalam tempoh yang sama juga air pasang turut akan berlaku, manakala kelajuan angin diramalkan 50 hingga 60 kilometer sejam," katanya kepada pemberita selepas menghadiri sesi taklimat persiapan banjir untuk gelombang kedua di sini, hari ini.

Turut hadir dalam sesi taklimat banjir itu ialah Tengku Mahkota Pahang Tengku Abdullah Sultan Ahmad Shah.

Azemi berkata mengikut ramalan awal, taburan hujan lebat berlaku dalam empat peringkat iaitu pertama pada 2 Dis hingga 6 Dis lepas, yang mengakibatkan banjir buruk di Pahang.

"Sesi kedua diramalkan berlaku pada 18 Dis hingga 22 Dis lepas, bagaimanapun ia tidak berlaku.

"Jadi, peringkat kedua itu diramalkan berlaku pada 30 Dis hingga 6 Jan tahun depan, dan akan disusuli dengan dua lagi peringkat yang dijangka berlaku sebelum awal Mac," katanya.

Banjir buruk di Pahang baru-baru ini mengakibatkan lebih 40,000 mangsa banjir dipindahkan ke pusat-pusat pemindahan banjir.

Sebanyak sembilan daerah terbabit banjir iaitu Kuantan, Pekan, Rompin, Jerantut, Temerloh, Raub, Bera, Lipis dan Maran.

Berdasarkan laporan sebelum ini, lebih RM65 juta kerugian harta benda akibat banjir itu, dan turut mengorbankan tiga nyawa akibat lemas. - Bernama

Sumber: Harakahdaily

0 comments:

Post a Comment