Sahabat Sejati

Thursday 19 December 2013

Mohon doa...

Pagi semalam menerima berita yang mengejutkan. Salah seorang rakan sekerja dimasukkan ke hospital kerana diserang strok. Dikhabarkan beliau telah rebah sewaktu menunggu-nunggu masa untuk keluar ke tempat kerja. Saya benar-benar tidak menyangka kerana beliau nampak sihat ketika kami sama-sama minum petang di kantin kelmarin. Seorang yang suka bergurau dan menyenangkan semua orang, tidak tahu pula dia ada menghidap penyakit darah tinggi yang agak serius. Sekarang ini beliau masih dalam keadaan koma di wad ICU HTAA.

Saya mengambil apa yang berlaku ke atasnya sebagai peringatan kepada diri saya. Sakit umpama guru yang bisu tetapi didikannya sangat berkesan. Sakit adalah satu petanda dan ingatan. Petanda bahawa kita adalah manusia yang lemah. Allah Maha Berkuasa menimpakan ujian kesakitan kepada sesiapa yang dikehendaki.

Hakikatnya, inilah rencah kehidupan yang harus diterima dengan hati terbuka. Sesungguhnya ketentuan Allah SWT mempunyai seribu satu sebab yang terkandung hikmah dan pengajaran. Sebagai hamba-Nya, harus bersabar andai diuji dengan dugaan demi dugaan. Setiap sesuatu ketentuan dan musibah perlu dihadapi dengan sabar, tenang. Renungilah kisah Nabi Ayub as, mudah-mudahan ia dapat menjadi motivasi dalam menghadapi ujian dan dugaan ini. Allahu musta`an.

"Sesungguhnya Kami akan berikan cubaan kepada kamu dengan sedikit ketakutan, kelaparan, kekurangan harta, jiwa dan buah-buahan. Dan berikanlah berita gembira kepada orang yang sabar iaitu orang yang apabila ditimpa musibah mereka mengucapkan, Innalillahi Wainna Ilaihi Rajiun, maka itulah mendapat berkat dan rahmat daripada Tuhannya dan mereka itulah orang yang mendapat petunjuk.” (al-Baqarah: 155-157) 

Mohon doakan sahabat ini...

0 comments:

Post a Comment