Sahabat Sejati

Tuesday, 5 April 2011

Celoteh di pagi hari...

Subuh pun menjelma

Assalamualaikum wrm. wbt,

Alhamdulillah, kita masih lagi diberikan kesempatan untuk menyedut nikmat udara yang dikurniakan-Nya. Kita masih diberikan nikmat untuk melihat dan menikmati sinaran matahari. Semuanya percuma walaupun tidak pernah dipinta. Justeru, marilah kita mulakan nikmat kehidupan yang masih diberikan ini dengan doa dan syukur kepada-Nya.

"Telah berpagi-pagi kami dan telah berpagi-pagi kerajaan milik Allah SWT dan segala puji bagi Allah SWT milik-Nya segala kerajaan. Tiada Tuhan melainkan Allah yang Esa, untuk-Nya segala pujian dan Dia amat berkuasa ke atas segala-galanya. Wahai Tuhan, kami memohon dari-Mu segala kebaikan hari ini dan kebaikan selepasnya. Dan kami berlindung dengan-Mu daripada kejahatan hari ini dan kejahatan selepasnya. Wahai Tuhai, kami berlindung dengan-Mu dari kemalasan dan kejahatan masa tua. Wahai Tuhan kami berlindung dengan-Mu daripada azab neraka dan azab kubur." (dikeluarkan oleh Muslim dalam bab zikir dan doa daripada Abdullah ra. dan juga at-Tirmidzi)

Setelah beberapa hari bermusafir ke ibu kota, untuk menyelesaikan beberapa urusan yang melibatkan orang ramai dan masyarakat, alhamdulillah selamat pulang ke Kuantan. Walaupun agak keletihan tetapi itu semua bagaikan tidak terasa kerana larut di dalam kegembiraan, gembira kerana dapat 'MEMBERI'. Sedikit sumbangan kepada masyarakat mudah-mudahan dikira sebagai ganjaran yang besar 'disana'. Insya-Allah.

Sudah beberapa hari tidak mengunjungi pondok kecil abuikhwan... Semoga tidak ditumbuhi lalang.

Seeru `ala barakatillah...

0 comments:

Post a Comment