Sahabat Sejati

Tuesday, 12 April 2011

Apakah barakah itu tuah baik seseorang?

Soalan:

Selalu saya dengar orang menyebut perkataan barakah atau berkat. Apakah itu yang dimaksudkan. Saya kurang memahami, apakah ia ada kena mengena dengan tuah atau habuan baik seseorang dalam kehidupan. Apakah kita perlu mencari barakah itu? Mohon penjelasan.

Jawapan:

ISTILAH berkat atau al-barakah adalah istilah syarak (agama). Ia terdapat dalam al-Quran dan as-Sunnah. Istilah al-barakah bermaksud, seperti yang tersebut dalam kamus Arab, bahawa barakah itu adalah doa seseorang kepada seseorang untuk kebaikannya.

Al-barakah juga dalam bahasa Arab bermakna as-sa`adah atau kebahagiaan. Barakah juga bemakna doa untuk kekal bertambah kebaikan dan kebahagiaan.

Al-Quranul karim menggunakan istilah 'barakat' yang bermakna rezeki banyak yang melimpah ruah.

Firman Allah SWT (mafhumnya): "Dan (Tuhan berfirman lagi): Sekiranya penduduk negeri itu, beriman serta bertaqwa, tentulah Kami akan membuka kepada mereka (pintu pengurniaan) yang melimpah-limpah berkatnya dari langit dan bumi. Tetapi mereka mendustakan (Rasul Kami), lalu Kami timpakan mereka dengan azab seksa disebabkan apa yang telah mereka usahakan." (al-A`raaf: 96)

Al-Quran mengulangi istilah barakah atau barakat ini banyak kali. Khususnya, sebagaimana firman Allah (mafhumnya): "Sesungguhya Rumah Ibadat yang mula-mula dibina untuk manusia (beribadat kepada Tuhannya) ialah Baitullah yang di Makkah yang berkat (mubarakan di Makkah) dan (dijadikan) petunjuk hidayah bagi umat manusia." (Ali-Imraan: 96)

Dalam tafsir al-Qurtubi, juzuk empat halaman 137, disebut dalam tafsiran mubarakan itu bermakna bertambah-tambah kebaikan itu kepadanya, kekal abadi dan sentosa. Barakah juga bermakna bertambah, bukan berkurangan. Jika rezeki yang penuh barakah, adalah rezeki yang bertambah, penuh dengan kebaikan. Ilmu yang barakah, bermakna ilmu yang bertambah dan membawa kebaikan kepada yang empunya ilmu tersebut.

Anak-anak yang barakah adalah anak-anak yang membawa kebaikan kepada hidup mereka dan keluarga mereka.

Akhirnya barakah itu adalah suatu konsep kebaikan yang harus dicari oleh semua manusia. Kerana ia berteraskan doa kebaikan kepada Allah.

Siapakah yang tidak mahu kepada kebaikan yang bermanfaat untuk dunia dan akhirat? Oleh kerana itu barakah harus dicari dan diminta.

Dalam salam harian kita ada diselit perkataan barakat, iaitu pada hujung salam disebut 'wabarakatuh'.

Membaca tahiyat dalam solat kita ada barakah yang berulang kali kita mengulanginya. Seperti disebut ungkapan "berilah ya Allah barakah kepada Nabi Muhammad dan seluruh keluarganya, sepertimana Kamu menganugerahkan keapada Nabi Ibrahim dan seluruh keluarganya."

Sila lihat dan baca semua at-tahiyat.

Ertinya walaupun seseorang itu telah lama meninggal dunia, akan tetapi masih memerlukan barakah itu sampai kepada mereka, kerana konsep barakah itu adalah kebaikan mutlak yang dipohon daripada Allah SWT.

Orang yang berada di dalam kubur, pasti memerlukan kepada rahmat Allah. Gandaan kepada rahmat, kerana itu orang yang di dalam kubur memerlukan kepada doa kita, keberkatan Allah kepada mereka.

Allah jualah yang menganugerahkan kebaikan itu kepada mereka. Oleh itu kita dalam kehidupan ini, perlu mendoakan keberkatan untuk diri kita dan kepada orang lain.

Itulah barakah yang kita kehedaki yang disebut-sebut selalu dalam kehidupan. Wallahua`lam.

Sumber: Bersama Dato Dr Harun Din

#Semoga keberkatan sentiasa mengalir sebagaimana aliran sungai yang tidak henti-henti...

0 comments:

Post a Comment