Sahabat Sejati

Wednesday, 20 April 2011

Mengapa al-Aqsa termasuk tiga masjid diutamakan

Soalan:

Siapakah yang membina al-Masjidil Aqsa? Mengapa ia termasuk di dalam sejarah masjid-masjid yang terbilang, sedangkan ia tidak dibina oleh umat Muhammad saw. Bukankah pada malam Israk Mikraj Rasulullah saw dibawa ke Masjid Aqsa yang telah lama wujud dan dibina sebelum lagi wujud Masjid Nabawi. Apa signifikannya dan mengapa ia dimasukkan dalam sejarah Islam. Mohon penjelasan.

Jawapan:

YA benar, Masjid al-Aqsa tidak dibina oleh umat Muhammad saw. Ia telah lama wujud sebelum dibinanya Masjid Nabawi di Madinah.

Sejarah mencatatkan bahawa Masjid al-Aqsa adalah masjid yang kedua dibina, setelah masjid yang pertama dibina iaitu Masjidil Haram.

Dalam Sahih Muslim, terdapat hadis sahih yang diriwayatkan oleh Abi Dzar al-Ghifari katanya: "Saya pernah bertanya kepada Rasulullah saw tentang masjid pertama yang dibina di atas muka bumi. Rasulullah saw menjawab, al-Masjidil Haram. Saya bertanya lagi selepas itu masjid mana. Jawab Rasulullah, al-Masjidil Aqsa."

Menurut riwayat yang sahih, Masjidil Aqsa dibina oleh Nabi Sulaiman as. Abdullah bin Amru meriwayatkan hadis daripada Nabi saw, baginda bersabda (mafhumnya): "Sesungguhnya Sulaiman bin Daud as, tatkala selesai membina Baitulmaqdis, baginda telah memohon kepada Allah SWT tiga perkara. Pertama, kuasa pemerintahan untuk memerintah; kedua, kesultanan yang boleh menguasai semua makhluk dan ketiga, memohon keampunan daripada Allah agar diampunkan dosa orang yang menunaikan solat di dalamnya. Semua permintaan tersebut ditunaikan oleh Allah SWT."

Maksudnya al-Masjidil Haram adalah masjid pertama yang dibina, kekal hingga ke zaman Muhammad saw, ke zaman kita dan insya-Allah kekal sehingga ke hari yang akan datang.

Sama dengan Masjid Nabawi yang dibina oleh Rasulullah saw dan para sahabat, ia kekal hingga ke hari ini dan kekal sehingga ke hari-hari yang akan datang.

Apakah dengan masjid-masjid lain, apakah ia tidak pernah wujud dan kekal? Mana mungkin masjid tidak pernah wujud pada zaman Nabi Idris as, Nabi Nuh as, Nabi Yaakub as, Nabi Ismail as, Nabi Musa as dan seluruh para nabi Allah.

Ramai nabi sebelum Nabi Muhammad saw. Sudah tentu masjid yang dijadikan sebagai tempat ibadah pada zaman nabi-nabi itu ada. Akan tetapi masjid yang seumpama itu sudah runtuh ditelan zaman dan tidak dapat dikesan.

Oleh kerana itu tidak disebut tentang masjid-masjid pada zaman nabi yang berkenaan. Yang disebut, yang masih wujud, yang kekal daripada catatan sejarah adalah Masjidil Haram, Masjidil Aqsa dan Masjid Nabawi.

Masjidil Aqsa adalah masjid yang terbilang. Menunaikan solat di dalamnya dibalas dengan pahala 500 kali ganda, tiada kecuali Masjidil Haram dan Masjid Nabawi, seperti yang disebutkan dalam hadis-hadis yang sahih.

Ada hikmahnya Masjidil Aqsa menjadi begitu ternama dan menjadi salah satu masjid yang disebut dalam al-Quran. Ia sekarang ini ditakluk oleh Yahudi laknatullah.

Inilah hikmah yang harus kita renung. Negara umat Islam begitu kaya raya, mempunyai segala kemudahan serta kelengkapan untuk mempertahankan diri dan menyerang.

Mengapa mereka tidak menggunakan kekuatan ini bagi mempertahankan diri dan membebaskan Masjidil Aqsa dari penguasaan umat yang dikutuk oleh Allah SWT.

Maka oleh kerana itu, saya merasakan betapa besarnya hikmah al-Aqsa dijadikan mercu tanda syiar Islam yang patut dibela. Meskipun ia tidak dibina oleh umat Muhammad saw, tetapi ia dibina oleh seorang Rasul Allah, Sulaiman as.

Dan jangan lupa Sulaiman as. adalah termasuk dalam 25 Rasul yang wajib kita imani dan kita ketahui. Wallahua`lam.

Sumber: Bersama Dato Dr Harun Din

0 comments:

Post a Comment