Sahabat Sejati

Friday, 4 March 2011

Adakah makhluk lain seperti manusia di planet selain bumi?

Soalan:

Apakah wujud makhluk Allah seperti manusia, wujud di dunia kita ini sahaja, apakah di planet-planet yang lain manusia ini tidak wujud? Adakah terdapat petunjuk-petunjuk di dalam al-Quranul Karim tentang kewujudan makhluk-makhluk seperti manusia, di mayapada ini, selain daripada yang berada di atas muka bumi ini. Semoga boleh menjelaskan persoalan ini. Terima kasih.

Jawapan:

Sewaktu Allah hendak menciptakan Adam as. menjadi penghuni di muka bumi ini, Allah memberitahu kepada malaikat bahawa Allah SWT hendak menjadikan khalifah di muka bumi.

Malaikat lantas bertanya kepada Allah, adakah Allah hendak menjadikan makhluk di atas muka bumi ini, iaitu manusia yang akan melakukan kerosakan dan pertumpahan darah dengan berbunuh-bunuhan sesama mereka.

Kisah ini dirakam Allah dalam firman-Nya (mafhumnya): "Dan (ingatlah) ketika Tuhanmu berfirman kepada malaikat; "Sesungguhnya Aku hendak menjadikan seorang khalifah di bumi." Mereka bertanya (tentang hikmah ketetapan Tuhan itu dengan berkata): "Adakah Engkau (Ya Tuhan kami) hendak menjadikan di bumi itu orang yang akan membuat bencana dan menumpahkan darah (berbunuh-bunuhan), padahal kami sentiasa bertasbih dengan memuji-Mu dan mensucikankan-Mu?". Tuhan berfirman: "Sesungguhnya Aku mengetahui akan apa yang kamu tidak mengetahuinya." (al-Baqarah: 30)

Malaikat adalah makhluk Allah bukan fizikal. Dicipta daripada nur (cahaya), tidak berdarah, berdaging atau bertulang.

Pertanyaan malaikat kepada Allah tersebut merujuk kepada tentulah dijadikan alam manusia, berbentuk, berjisim, berdarah, bertulang dan berurat seperti kita, di mana-mana planet yang ada, sebelum daripada adanya Adam.

Makhluk itu dikatakan berbunuhan sesama sendiri, menunjukkan bahawa makhluk tersebut ada di mana-mana.

Makhluk Allah sudah ramai. Di atas muka bumi ini sahaja pun sudah ramai. Di seluruh mayapada ini, lagi-lagilah ramai.

Bukan sahaja makhluk yang tidak dapat dilihat oleh mata kepala, sememangnya ramai. Yang dapat dilihat pun, di bumi ini, amat banyak.

Lihat kepada cakrawala, berapa banyak bilangan bintang-bintang di langit.

Saya pernah terbaca satu artikel tentang cakrawala, ada ditulis oleh astronomous (ahli kaji bintang), bahawa ada teropong terbesar angkasa di Bukit Baloma (Mount Baloma Telescopic), dikatakan pernah merakam secara digital bilangan objek-objek dari bintang-bintang dan planet di angkasa, begitu banyak sehingga dikatakan mencapai lima puluh angka semuanya.

Jika tujuh angka sudah 1 juta (1,000,000). Kalau 50 angka, bayangkan berapa banyaknya? Angka-angka ini menunjukkan betapa banyaknya bintang yang mengerdip di langit.

Dari bumi, jika kita mendongak ke angkasa di malam yang cerah berseri, kita boleh melihat jutaan bintang-bintang.

Seandainya kita boleh bergerak dan beredar di mana-mana sahaja di bumi, pergi ke planet-planet di angkasa dan melihat semula ke arah bumi kita ini, nescaya kita akan dapati bumi kita ini adalah satu dot (titik) yang halus dan kecil daripada berbilion bintang di angkasa.

Maka jika kita bertanya diri kita, apakah daripada berbilion biji bintang, yang sama dapat kita lihat di angkasa, hanya di bumi sahaja ada manusia dan di lain tidak? Mungkin persoalan ini sukar dijawab.

Tetapi kita merujuk kepada al-Quranul Karim, kitab hidayah, kitab petunjuk, kita yang ada di dalamnya segala-galanya.

Rujuk di dalam al-Quran, firman Allah (mafhumnya): "Ia menciptakan langit dengan tidak bertiang sebagaimana yang kamu melihatnya; dan Ia mengadakan di bumi gunung-ganang yang menetapnya supaya bumi itu tidak menghayun-hayunkan kamu; dan Ia biakkan padanya berbagai jenis binatang. Dan Kami menurunkan hujan dari langit, lalu Kami tumbuhkan di bumi berbagai jenis tanaman yang memberi banyak manfaat." (Luqman: 10)

Ayat ini menceritakan mengenai makhluk di bumi. Disebut dalam ayat di atas dalam bahasa Arab disebut perkataan 'baththa'. Dalam kamus Arab, 'baththa' bermaksud menyelerakkan atau menghambur atau menabur ke merata-rata tempat dan sebagainya.

Allah juga menyebut perkataan 'daabbah' dalam ayat itu. Bermaksud makhluk hidup yang melata, berjalan atau merayap di atas muka bumi daripada jenis manusia, haiwan, serangga dan sebagainya.

Yang penting istilah 'daabbah' ini merujuk kepada manusia. Manusia sebahagian daripada 'daabbah'.

Ada tersebut dalam ayat 29 surah as-Syuura, merujuk kepada 'daabbah' juga, tetapi yang merujuk kepada yang di luar daripada bumi, termasuk di bumi.

Dalam konteks makhluk pada ayat di atas, ada disebut oleh Allah dalam firman-Nya (mafhumnya): "Dan di antara tanda-tanda kekuasaan-Nya ialah kejadian langit dan bumi serta segala yang Ia biakkan pada kedua-duanya daripada makhluk-makhluk yang melata; dan Ia Maha Kuasa menghimpunkan mereka semuanya apabila Ia kehendaki (melakukannya). (as-Syuura: 29)

Ayat 10 surah Luqman dan ayat 29 surah as-Syuura ini menceritakan perihal makhluk yang melata (daabbah), ada di bumi termasuk padanya manusia, dan ayat yang sama untuk makhluk melata (daabbah), yang dihambur atau diserakkan atau ditaburkan di antara langit dan bumi.

Malah dalam beberapa ayat, Allah sentiasa menyebut, bertasbih memuji Allah SWT di kalangan makhluk-makhluk yang berakal di langit-langit dan juga di bumi.

Allah mengulang ayat ini beberapa kali. Ini merujuk kepada makhluk yang dirujukkan kepada istilah dalam bahasa Arab iaitu 'Man'. Ianya merujuk kepada makhluk-makhluk yang berakal tidak sahaja berada di muka bumi ini. Wallahua`lam.

Sumber: Bersama Dato Dr Harun Din

2 comments:

najwa's said...

subhanallah. thanks for sharing :)

abuikhwan said...

Alhamdulillah...

Post a Comment