Sahabat Sejati

Friday, 12 November 2010

Offline Dengan Syaitan


Kehidupan ini adalah satu pentas perjuangan, perjuangan antara haq dan bathil, putih dan hitam. Haq atau kebenaran adalah pembawa dan pendokongnya, ialah para Rasul. Demikian juga dengan yang bathil atau salah yang juga ada pembawa dan pendokongnya, iaitu iblis dan syaitan.

Sebahagian ulama bahasa Arab berpandangan, kalimah syaitan berasal daripada kalimah Arab syathana yang bermaksud ‘jauh daripada kebenaran dan rahmat Allah’. Mengikut sahabat, Abdullah bin Abbas, “Makhluk syaitan adalah daripada keturunan iblis dan mereka tidak mati melainkan bersama-sama dengan iblis (ketika berlaku hari kiamat).” Hal ini dijelaskan dalam Makaidu as-Syaitan oleh Taha Abdullah Afifi.

Syaitan dilaknat Allah justeru ia adalah musuh utama manusia. Syaitan tidak jemu dan bosan bagi menyesatkan manusia melalui pelbagai taktik dan strategi.

“Aku adalah lebih mulia dan lebih unggul daripada dia. Engkau ciptakan aku dari api dan menciptakannya daripada lumpur.”

Begitulah kata-kata syaitan dengan angkuh dan sombong di hadapan Allah apabila disuruh bersujud kepada Adam. Ini menunjukkan syaitan merasakan dirinya lebih bertaraf tinggi daripada Adam kerana dia diperbuat daripada api dan Adam diperbuat daripada tanah, yang dianggap tidak bersih dan rapuh.

Oleh sebab Allah menjatuhkan hukuman dicampakkan ke dunia, dia berjanji dan berkata di hadapan Tuhan, Nabi Adam dan para malaikat, dia akan membinasakan Adam dan seluruh keturunannya sampai hari Akhirat kelak. Syaitan diciptakan sebagai ujian tahap keimanan manusia kepada Allah.

Siapa yang terpedaya dengan ajakan syaitan, Allah membalasnya dengan azab sengsara yang pedih di dunia dan di akhirat. Manakala orang yang berjaya melawan dan menyekat kejahatan syaitan, Allah memberikannya penghargaan yang tidak terkira dan dibalas dengan syurga.

Tajuk : Offline Dengan Syaitan
Penulis : Zulkifli Khair
Penerbit : PTS Islamika Sdn Bhd
Harga : RM13.00 / RM15.00
M/S : 132

OFFLINE DENGAN SYAITAN adalah cebisan motivasi dalam mengenali syaitan dalam kalangan jin dan manusia, bagi menghindari tipu dayanya. Sememangnya tidak sempurna perjalanan menuju Tuhan sekiranya musuh tidak dikenal pasti dan rintangan tidak diatasi.

OFFLINE DENGAN SYAITAN membawa kita mengenali makhluk perosak terbesar di muka bumi dan bagaimana mereka merosakkan seluruh keturunan Adam di muka bumi secara halus.

OFFLINE DENGAN SYAITAN terbahagi kepada beberapa bahagian:

Bahagian 1 : Mengenali Iblis dan Syaitan

Bab 1: Siapa Kami?
Bab 2: Aku Jutawan!
Bab 3: Ketika Remang Senja
Bab 4: Allah Lebih Perkasa

Bahagian 2 : Teknologi Syaitan Menyesatkan Manusia

Bab 5: Obsessive-Compulsive Disorder (OCD)
Bab 6: Bahaya Virus P1A1
Bab 7: Bahaya Pihak Ketiga
Bab 8: Sihir dan ‘Bomohisme’
Bab 9: Filem Seram dan Mesra Magis
Bab 10: Zaman Gawat, Iman Tenat
Bab 11: Wanita Agen Syaitan?
Bab 12: Seksi yang Seksa
Bab 13: Lawrence of Arabia
Bab 14: Mustafa Kemal Ataturk
Bab 15: Mirza Ghulam Ahmad
Bab 16: Salman Rushdie
Bab 17: Mengapa Makan Guna Tangan Kiri?
Bab 18: Dunia Siber
Bab 19: Dajal

Bahagian 3 : Firewall daripada Syaitan

Bab 20: Kemas Kini ‘Perisian’ Anti Syaitan
Bab 21: Klik ‘Refresh’
Bab 22: Solat Di Mana-mana
Bab 23: Kuruskan Nafsu, Perkasakan Akal
Bab 24: Muat Turun Ayat Kursi
Bab 25: Klik Zikir Delete Sihir
Bab 26: Melontar Jamrah Secara Maya
Bab 27: IT untuk ‘Ilm Technology
Bab 28: Ouija Board Vs Istikharah
Bab 29: Membina ‘Blog’ Takwa
Bab 30: Dr. Yusuf Estes
Bab 31: Dr. Zakir Naik
Bab 32: Kemuncak Offline
Bab 33: Malunya Ber-Facebook di Padang Mahsyar

Dapatkan juga tip dan langkah kawalan bagi menghadapi dan menghalang bisikan dan hasutan mereka seterusnya menjalani hidup dalam keadaan aman dan menenangkan.

OFFLINE DENGAN SYAITAN adalah memotong talian yang menjauhkan diri daripada rahmat Allah.

Bacalah dengan menyebut nama Tuhanmu!

0 comments:

Post a Comment